Злочинне угруповання, яке займалося виготовленням та збутом наркотиків, затримали працівники хмельницької міліції. Організатор групи з процесом виготовлення наркотику познайомився, сидячи за ґратами. Коли вийшов на волю, через Інтернет дізнався остаточний рецепт метамфетаміну. В помічники взяв товариша, який частенько навідував його у тюрмі, та ще одного знайомого з кримінальним минулим. Разом у квартирі швидко обладнали лабораторію, де звичайні пігулки та суспензії перетворювалися на психотропну речовину. Услід за виробництвом налагодили і збут. Весь прибуток вкладали в розширення та модернізацію виробництва і закупівлю компонентів. Окрім того, ще й заготовляли наркотики природного рослинного походження, вирощуючи їх на присадибній ділянці.
Ірина КОЗАК.
Хмельницький
Коноплі скосили, перемололи на порошок і змішали з землею
Плантацію конопель площею 2,3 гектара виявлено на території Златоустівського лісництва на Донеччині. За словами начальника обласного управління із боротьби з незаконним обігом наркотиків Віктора Осуховського, вартість «урожаю» становила приблизно 92 мільйони гривень. Зловмисник чи зловмисники знали, що на цих землях працівники лісництва з’являються рідко: востаннє територію оглядали у квітні. Правоохоронці встановлюють осіб, причетних до висаджування нарковмісних рослин. Господарям поля загрожує від трьох до семи років позбавлення волі. У міліції обіцяють, що посадові особи лісництва будуть покарані адміністративно, оскільки не вжили заходів зі знищення заборонених рослин на території, яку контролюють.
Виявлені посіви знищено. Коноплі скосили, перемололи на порошок та змішали з землею. З початку року в області задокументовано 77 фактів незаконного посіву нарковмісних рослин, порушено 49 кримінальних справ та знищено понад 8 тисяч пагонів.
Ліна КУЩ.
Донецька область.