Вигідні умови придбання опалювальних котлів, що працюють на вугіллі, запропонувало бюджетним організаціям Вінниччини ВАТ «Вінницяоблпаливо».
Борг повернули впродовж кварталу
— Ми відмовилися від принципу попередньої оплати в реалізації вугільних котлів, — каже генеральний директор ВАТ «Вінницяоблпаливо» депутат обласної ради Віктор Килимнюк (на знімку). — Щоправда, позбулися одноразової вигоди. Але в перспективі такий спосіб виправдовує себе. Бо зросла реалізація. Більше вигоди мають наші споживачі. За такою схемою працюємо з бюджетними організаціями краю. Тими, де при опаленні приміщень переходять з природного газу на вугілля. Таким організаціям передаємо котли в користування на пільгових умовах. Фактично передаємо їх безкоштовно. Споживачі експлуатують їх деякий час, водночас заробляють кошти, бо вугілля дешевше за газ. Заощаджують суму, що рівнозначна вартості котла, і повертають нам кошти.
Шість вугільних котлів передали в користування протягом четвертого кварталу минулого року бюджетникам Оратівського району. Їх встановили у сільських школах. У тих, де грілися з допомогою газу. За цей час економія становить 160 тисяч гривень. Із зекономлених коштів розрахувалися за отримані котли.
Удень гріємося вугіллям, вночі — електрикою
Ще один вугільний котел встановили у школі села Скоморошки. Незважаючи на те, що її приміщення опалювали альтернативним джерелом — електрикою.
— Ціни на електрику були вигідні доти, поки їх теж не стали «накручувати», — каже директор школи Володимир Ревера. — Торік, коли тариф на електроенергію підвищили вдвічі, вони почали «кусатися». То ми вирішили встановити паралельно ще й вугільний котел. Електрику використовуємо вночі за так званим нічним тарифом, коли вона коштує найдешевше. Удень топимо вугіллям.
На такий крок керівник пішов після того, як дізнався від колег з інших шкіл про ефективність встановлених вугільних котлів. Якщо так, то чому б собі не скористатися зручністю? У Скоморошках так само придбали котел на пільгових умовах. Витрати окупилися менш як за три місяці.
— За лютий нинішнього року ми заплатили за опалення вдвічі менше, ніж у лютому 2009-го, — уточнює директор школи. — Торік витрати становили 35 тисяч гривень, цього року — 17 тисяч гривень. Незважаючи на те, що морози були сильніші за минулорічні, палити довелося більше, а економія, як бачите, очевидна.
Дрова і солома ще дешевші
Школу в селі Лопатинці цього ж Оратівського району опалюють дровами. Таке паливо дешевше не лише за газ, а й за вугілля та електрику. Директор школи Василь Дриль переконався в цьому особисто. Спочатку в колективі були категорично проти встановлення котла на дровах. Тут грілися біля грубок. В одному місці — спекотно, в іншому — холодно. Мріяли про газ. У кращому разі — про електрику. Але не про дрова. Бо не вірили, що можна буде отримати нормальну температуру. Помилялися. Навіть нинішньої холодної зими температура в класах становила двадцять градусів тепла. Уже ніхто з учнів не сидів на уроках у верхньому одязі. Раніше його знімали лише ті, хто сидів ближче до грубки.
Установлений котел має високий коефіцієнт корисної дії, якого досягнуто завдяки так званому піролізному принципу роботи: дрова не горять, а тліють, завдяки чому дають високу тепловіддачу.
Керівник наводить розрахунки, що підтверджують високу ефективність паливного котла. Один складометр дров коштує 110 гривень. Протягом доби спалюють дві третини складометра палива. Опалювальний сезон триває приблизно шість місяців. Якщо підрахувати, виходить, що на придбання дров витрачають трохи більш як 15 тисяч гривень. Жоден інший вид палива, яким користуються у школах району, не має такої низької ціни.
Поки що не має, уточнили в Оратівській райдержадміністрації. За словами керівника району Петра Покорнюка, в перспективі планують використовувати для опалення бюджетних установ солому. Тільки не в звичайному вигляді, а перероблену на гранули. Їх називають пелети. У районі мають намір спорудити завод із виробництва таких гранул. Аналогічне підприємство працює в сусідньому Гайсинському районі. Уже придивилися до нього. Навіть закупили частину обладнання. Протягом нинішнього року сподіваються ввести в дію нове виробництво. Щоб наступного опалювального сезону використовувати цей незвичний вид палива.
— У районі щороку заготовляють 40—50 тисяч тонн соломи, — уточнює Петро Покорнюк. — Палива з неї вистачить не тільки для нашого району. Зможемо іншим продавати. Знаємо, що воно має попит.
Вінницька область.