Правозахисники отримали звернення групи неповнолітніх засуджених, які утримуються в Курязькій виховній колонії Державного департаменту з питань виконання покарань. За словами координатора Вінницької правозахисної групи (ВПГ) Дмитра Гройсмана, у своїх скаргах діти повідомляють про те, що в колонії діє система знущань, катувань та принижень засуджених з боку деяких представників адміністрації колонії.
Так, групу із п’яти підлітків, які перебувають у колонії, нещодавно жорстоко побив один із вихователів за нібито порушення заборони на куріння.
«Дітей били руками, ногами та резиновими палицями, після цього побиття, повернувшись до житлового приміщення, підлітки на знак протесту перерізали собі вени на руках», — повідомляє Вінницька правозахисна група.
За інформацією, яку отримали правозахисники, засудженого Д. били прямо в приміщенні медчастини установи в присутності медперсоналу, а щоб завдати більше болю та страждань дітям, один із співробітників, зі слів дітей, сипав сіль на порізані руки неповнолітніх.
ВПГ зв’язалася з деякими батьками засуджених дітей, і вони повідомили, що неодноразово отримували від дітей скарги на жорстокість та насильство, які стали невід’ємними частинами життя в колонії.
Проте керівництво Управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Харківській області не визнає фактів знущання над засудженими Курязької колонії для неповнолітніх. За словами заступника начальника Управління Андрія Лапінського, було проведено попередню службову перевірку, в ході якої не підтвердилися факти знущань над неповнолітніми засудженими, передає УНІАН.
— Були оглянуті згадані у листі юнаки. Слідів тілесних ушкоджень, синців на їхніх тілах, а також фактів перерізання вен не встановлено, — заявив А. Лапінський. — За результатами перевірок буде зроблено остаточний висновок про те, наскільки правдивою є інформація правозахисників.
Одночасно Вінницька правозахисна група закликає до створення міжвідомчої комісії для перевірки інформації про можливі масові грубі порушення прав людини в Курязькій виховній колонії для неповнолітніх у с. Подвірки Дергачівського району Харківської області.