Минулий місяць «ознаменувався» двома фактами взяття у заручники підприємців з Києва та області. У Головному управлінні боротьби з організованою злочинністю МВС України кажуть, що це «економічна криза дається взнаки». Адже такого сплеску злочинності саме цієї спрямованості країна не пам’ятає з 90-х років.

Олена (ім’я змінено) ще й досі оговтується від того, що з нею сталося. Дівчина, якій нещодавно виповнилося 27 років, має бізнес у столиці. Хоча статки й невеликі, проте ласі до її грошей знайшлися. 17 березня Олена вийшла з під’їзду свого будинку. Несподівано на неї накинулося двоє чоловіків. Вони заштовхали жінку до автомобіля і повезли в невідомому напрямку. Злодії привезли її на квартиру, кинули на підлогу й наказали пригадати людину, яка має гроші і зможе заплатити за неї 140 тисяч доларів.
— Я тремтіла від страху, — розповідає жінка. — Адже вони знали про мене все. І про бізнес, і про дочку, і про те, що серед друзів є такі, які зможуть заплатити визначену суму грошей. Однак мені пощастило. Коли злочинці мене викрадали, я говорила з подругою по телефону і встигла їй повідомити про подію. Це мене і врятувало.
— Операція зі звільнення киянки пройшла успішно, — розповідає заступник начальника управління ГУБОЗ МВС України Едуард Свінціцький. — До нас звернулися друзі дівчини, і ми одразу розпочали перемовини зі злочинцями. Вони вимагали 140 тисяч доларів. На щастя, форс-мажорних ситуацій не виникло. Домовилися передати викуп в кафе у Києві. Єдиною нашою умовою було те, що ми не віддамо грошей, доки не побачимо Олену живою і неушкодженою. Усе пройшло швидко. Викрадачі навіть не зразу усвідомили, що їх затримали. Арештовано п’ятьох учасників групи. Усі вони раніше судимі за тяжкі злочини, відбували досить тривалі строки. Вийшовши на свободу, продовжили займатися знайомим «ремеслом».
За словами співробітника департаменту зв’язків із громадськістю МВС України Яни Холодної, активність таких угруповань пов’язана з тим, що чимала кількість їх членів уже відбула ув’язнення за злочини, скоєні в 90-х. Нині, звільнившись із місць позбавлення волі, вони продовжують свою кримінальну діяльність. Так, нещодавно подібний випадок стався на Київщині. На чоловіка, який повертався пізно ввечері додому з роботи, напали двоє невідомих. Спочатку нападники вистрелили потерпілому в ногу, а потім вивезли в невідомому напрямку. Під ранок дружині висунули вимогу шукати 150 тисяч доларів. Жінка повідомила працівників Управління боротьби з організованою злочинністю Київщини. Правоохоронці відразу розробили план захоплення злочинців і швидко їх затримали. Ніхто при цьому не постраждав.
Запам’ятайте кілька порад правоохоронців, як поводитися в випадках, коли вас узято в заручники.
Як і в будь-якій іншій критичній ситуації, необхідно зберігати спокій, не панікувати, не влаштовувати істерики, не проявляти агресію і не сперечатися з бандитами. Виконуйте всі їхні вимоги. Якщо потрапили в полон з дитиною, в першу чергу необхідно знайти найбільш безпечне місце для неї. Якщо ж не дозволяють бути поруч з малям, намагайтеся не випускати його з поля зору.
І останнє. Перш ніж спробувати обеззброїти бандита, слід подумати, чим може обернутися такий вчинок для інших. Адже цей героїзм може наробити багато лиха.