«Голос України» вже писав про проблему, яка виникла із землями навколо міжнародного аеропорту «Бориспіль». Про це йшлося в матеріалі «На Київщині ліси крадуть гектарами...» за 19 листопада 2009 року. Тоді прокурор Київської області Олександр Гардецький обіцяв, що передані у приватні руки гектари буде повернуто державі, щоб Україна гідно зустріла Євро-2012.
«... Землі навколо міжнародного аеропорту «Бориспіль» у 2005—2006 роках, а ще і раніше, були спритними ділками отримані в приватну власність по 2 гектари, по десять, деякі особи мають 48 гектарів землі, — розповідав О. Гардецький торік. — А зараз умови які ставлять! До терміналу «D», який будується, немає фактично шляхів під’їзду. І що робиться?! Вони взяли цю землю безкоштовно у приватну власність, а тепер кажуть: «Державо Україно! У вас немає як під’їхати до аеропорту «Бориспіль», до цього терміналу «D»? Купіть у нас цю землю — за цінами, які сформувалися на ринку». Такого не буде. Ми перевели спір з цими людьми у судову площину... Ми доведемо це до логічного завершення і допоможемо і Президенту України, і уряду, і обласній державній адміністрації. А взагалі, виконаємо обов’язок, який ми маємо виконувати згідно зі своїми повноваженнями...».
Під час перевірки органами прокуратури області з’ясувалося, що на підставі розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації у 2004 році одному з приватних підприємств передано в оренду земельну ділянку площею 48 га для ведення підсобного сільського господарства, що знаходиться на території Гірської сільської ради.
У подальшому, за згодою цього приватного підприємства, ще одним розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації, вищевказану земельну ділянку надано у приватну власність 25 громадянам — здебільшого не мешканцям Бориспільського району — начебто для ведення особистого селянського господарства.
Після цього вказані громадяни відчужили свої наділи на користь низки юридичних осіб. Останні отримали державні акти про право власності на ці ділянки.
За результатами перевірки встановлено, що вказані земельні ділянки перебували в постійному користуванні державного підприємства «Бориспільське», органом управління якого є Міністерство оборони України. А передані вони у приватну власність фізичним особам без згоди їх постійного користувача та без дотримання процедури вилучення земель із постійного користування, передбаченої Земельним кодексом України.
Бориспільським міжрайонним прокурором Київської області у зв’язку із виявленим порушенням та на виконання рішення оперативної наради у прокурора області в березні 2009 року заявлено низку позовів до фізичних та юридичних осіб — власників земельних ділянок. Ці справи в подальшому об’єднані в одне провадження.
Як повідомили в прокуратурі області, рішенням Бориспільського міськрайонного суду позовні вимоги задоволені. Визнані недійсними державні акти на право приватної власності на спірні земельні ділянки останніх власників, скасовано реєстрації цих держактів. Останніх власників ділянок зобов’язано повернути гектари у постійне користування ДП «Бориспільське».
Проте, зважаючи, що шмат землі — надто привабливий, нескладно прогнозувати: судове рішення буде оскаржене. А отже, боротьба за повернення у державну власність 48 гектарів поблизу аеропорту «Бориспіль» триває.