Те, як ми поправляємо волосся й вітаємося, п’ємо воду й посміхаємося, тримаємо ложку й чистимо зуби, і ще мільйон великих і маленьких звичок, що формують нас як особистість, закладаються в дитинстві. Але! Або закладаються, або ні.
Один відомий письменник, згадуючи своє дитинство, зазначав, що своїми здоровими зубами він зобов’язаний педагогам дитячого будинку, де він тоді жив. Бак із водою й бляшаний кухоль на ланцюжку на виході з їдальні. І звичку  полоскати рот після їжі  привито дітям на все життя.
Немає потреби в баку з водою й кухлем на кожній кухні. Але кожен тато або мама можуть взяти за руку свого малюка й показати, як вони самі прополіскують рот після їжі, а спочатку, як гра, сказати: «Давай, як я!».
Може здатися, що я кажу про надто прості речі. Але як ви думаєте, шановні читачі, яка корисна звичка зробила медицині неоціненну, революційну послугу в боротьбі з різними інфекційними й паразитарними захворюваннями?  Ідеться про звичку мити руки взагалі й перед їжею зокрема.
Як відомо, навіть невеликі дії, котрі виконують регулярно, дають чудові результати.
Сподіваюся, ви розумієте, що прополіскування зубів водою — це тільки початок. Потім   ідуть зубна щітка й паста, зубна нитка й ополіскувач, електрична зубна щітка, іригатор тощо. Важливий перший крок — і звичка до гігієни.
Євген ТОДОСЬКО, лікар-стоматолог вищої категорії клініки  «Кебот Груп».