Дослідження співробітників науково-дослідної лабораторії ядерно-хімічних технологій Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості (СНУЯЕіП) однозначно свідчать, що запасів теплої води в місті цілком достатньо. Щоправда, джерела з температурою прісної води понад 90 градусів за Цельсієм у вигляді восьми потоків «заховані» під землею на глибині близько кілометра.
Ігор Котелянець, помічник ректора СНУЯЕіП із зовнішньоекономічних зв’язків і роботи з громадськими організаціями, стверджує, що підземні джерела достатньо підключити до наявних теплотрас, котелень і гарячу воду можна буде використовувати для потреб городян цілий рік. «Вода йде під великим тиском — приблизно 15 атмосфер, — і глибинні насоси для її використання не потрібні», — вважає І. Котелянець.
Спектр можливого використання геотермальних запасів заманливо широкий: від обігріву теплиць, що дають продукцію і влітку, і взимку, до залучення в зимовий період туристів і городян у відкриті теплі басейни.
Розробками севастопольських учених зацікавилися бізнесмени, готові інвестувати у відповідну інфраструктуру свої кошти. Але, за твердженням розроблювачів проекту, «немає вольового рішення міського керівництва».
— Програмою розвитку Севастополя передбачено будівництво нових оздоровчих комплексів і пансіонатів. І тут застосування геотермальних вод для басейнів та інших потреб буде незамінним. Альтернативу газу потрібно використовувати вже тепер, — вважає І. Котелянець. — Учені університету активно трудяться в багатьох областях України і за кордоном, але не в Севастополі. Працюємо в Монголії за замовленням Міністерства палива та енергетики України. Цього року ми шукали воду на Кіпрі. Буріння, здійснене в точці, зазначеній нашими фахівцями, показало: на глибині 170 метрів виявлено потужний потік питної води, який за діаметра свердловини 150 міліметрів самовиливом піднімався на висоту майже п’ять метрів. Потужність припливу води становила 150 тонн на годину.
Роботу наших фахівців високо оцінили вчені зі США — вони дали висновок про високу ефективність нашого методу, що перевершує наявні за оперативністю в 3—4 рази, а витрати на пошук знижує в 10—15 разів.
У Севастополі у нас замовлень немає. Хоча з нашого боку було багато пропозицій, і адміністрація обіцяла зайнятися питанням пошуку геотермальних вод. Але є противники, які вважають, що метод учених СНУЯЕіП недостатньо випробуваний.
Надію на те, що незабаром напрацюваннями севастопольських учених влада все-таки зацікавиться, дає проект «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». Його реалізацію фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAІD).
Нещодавно між компанією Іnternatіonal Resources Group і Севастопольською міськ-держадміністрацією в рамках реформування міської системи теплозабезпечення Севастополя було підписано відповідний меморандум. Під документом свої підписи поставили директор проекту в Україні Ендрю Попелка і голова СМДА Сергій Куніцин.
Севастополь.