Незважаючи на фінансово-економічну кризу, комунальне підприємство «Водоканал» успішно реалізує програму енергозбереження, яка вимагає значних матеріальних затрат.
Одним із пунктів цієї програми є зменшення обсягу споживання електроенергії на каналізаційній насосній станції №21, що розташована в Космічному мікрорайоні Запоріжжя. За інформацією генерального директора підприємства Віталія Косориги, тут нещодавно змонтували і ввели в експлуатацію тепловий насос потужністю 10,6 кіловата. Але в разі роботи на опалення його споживча потужність становить лише 2,1 кіловата. І на це є поважна причина. Адже вода, яка йде в систему опалення КНС №21 та на господарчо-побутові потреби персоналу, спочатку підігрівається за рахунок температури стічних вод каналізації. А влітку теплонасос буде задіяно для кондиціювання повітря у приміщеннях станції.
Раніше на КНС №21 працював електрокотел потужністю 9 кіловатів. Після його заміни тепловим насосом споживання електроенергії скоротилося у 4,3 разу, що дасть змогу зекономити її за опалювальний сезон близько 27,6 тисячі кіловат-годин.
Запорізька область.