Учора Верховна Рада відправила Кабмін Юлії Тимошенко у відставку. За резолюцію недовіри проголосувало 243 депутати (Партія регіонів — 172, КПУ — 27, Блок Литвина — 19, «НУ—НС» — 15, БЮТ — 7, позафракційні — 7).
Ранкове засідання 3 березня
З самого ранку після того, як сесія заслухала заяви народних депутатів, стало зрозуміло, що відставки уряду в цей день не минути. Майже всі народні обранці говорили про недоліки роботи Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко у тій чи іншій галузі. Лише представниця БЮТ Олена Шустік наголосила на тому, що нині всі політичні сили, представлені в парламенті, намагаються догодити Партії регіонів. Вона також сказала, що уряд Ю. Тимошенко не тримається за посади, але звернула увагу опонентів: проголосувавши за відставку, вони беруть повну відповідальність на себе за те, що відбувається в країні.
 Потім Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що ставить на розгляд питання про відповідальність Кабінету Міністрів. Мовляв, документ пройшов всі регламентні процедури і його заслуховування не порушує жодного чинного закону.
Оцінку роботи уряду від опозиції оприлюднив народний депутат Микола Азаров. Він підкреслив, що «два роки правління» Юлії Тимошенко ввійдуть у вітчизняну історію «як роки великого занепаду». Оскільки говорити доводиться виключно про спади в усіх галузях, рівень яких оцінюється разами. А «український прорив» Микола Азаров назвав «українським провалом». Крім того, він наголошував, що країна за два останні роки втратила п’яту частину показника ВВП (який у нас вдвічі нижчий, ніж у Росії, і втричі — ніж у Чехії). Микола Азаров поінформував, що виробництво яловичини і телятини через недофінансування спало у півтора разу. А свинини маємо удвічі менше, аніж два роки тому. Навіть вершкового масла у нас стали виготовляти торік на чверть менше, наголосив народний обранець.
Він також звернув увагу на те, що занепадають такі важливі галузі, як хімічна, машино- та автомобілебудування. За один рік зведено на 40 відсотків менше житла, дитячих дошкільних закладів, поліклінік тощо, повідомив Микола Азаров, наголосивши, що так само менше протягом двох останніх років стали будувати за державні кошти автошляхів. Він згадав і про вугільну промисловість, яка нині — на рівні 1996 року. За словами Миколи Азарова, у цій галузі процвітає корупція, зменшуються обсяги виробництва, скорочується кількість робочих місць. Говорячи про сільське господарство, парламентарій наголосив, що, маючи надзвичайно родючі чорноземи, ми сьогодні змушені імпортувати навіть картоплю. А вартість кілограма цукру у нас сягає 12 гривень! Окрім того, не підтримуючи вітчизняних фермерів і завозячи дешеве м’ясо з-за кордону, на думку політика, уряд фактично знищує українське тваринництво. Він говорив також про девальвацію гривні та посилення податкового тиску. За словами Миколи Азарова, нині середня зарплата у наших співвітчизників становить близько 240 доларів, тоді як росіяни отримують не менш як 700 доларів. Катастрофічно недофінансовується медицина та розвиток фізичної культури. До речі, «досягнення» нашої олімпійської збірної пов’язані саме з тим, що уряд Тимошенко у 60 разів скоротив фінансування спортивної галузі. Нашу економіку можна було легко підняти, акцентував парламентарій. Однак, натомість, її провалили. І опинилися в борговій ямі. Водночас за два роки у нас уп’ятеро  зросли внутрішні запозичення.
Замість того, щоб запропонувати конкретний план виходу із такої критичної ситуації, уряд лише роздає щирі обіцянки, підсумував Микола Азаров. Тож не дивно, що в процедурі обговорення Володимир Яворівський, представник БЮТ, поцікавився, як після змальованого занепаду Микола Азаров не боїться братися за країну і підставляти своє ім’я під такі «ризики». «Я й сам про це думаю», — пролунало у відповідь. Микола Азаров покинув трибуну із словами про те, що уряд Партії регіонів передав уряду БЮТу процвітаючу країну.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко свою доповідь перед Верховною Радою розпочала саме з повідомлення, що отримала в спадок повний занепад. Вона зробила наголос на тому, що питання про відставку уряду розглядається саме з її ініціативи. Мовляв, цей момент істини необхідний для того, аби визначитися, хто саме ввійде в коаліцію з Віктором Януковичем. Уже з перших днів свого керівництва новий Президент проявив свою антидержавницьку позицію, підкреслила глава уряду. За його правління, на її думку, країні загрожує занепад демократії, свободи слова та розкол територіальної цілісності. До своїх заслуг Юлія Тимошенко зарахувала скасування бартерних розрахунків у паливно-енергетичній галузі, своєчасні виплати зарплат і пенсій та розрахунки за спожитий газ. За словами Прем’єр-міністра, її команді особливо важко працювалося в умовах світової економічної кризи і на фоні того, що інші гілки влади абсолютно не сприяли ефективній роботі Кабміну. Глава уряду заявила, що тільки-но проголосують за відставку, всі члени її комади залишать свої посадові крісла і перейдуть в опозицію. І пообіцяла: щодня триматиме «руку на пульсі Віктора Януковича» і не дасть йому втілювати антидержавницькі наміри.
Свій виступ Юлія Тимошенко завершила значно швидше, аніж це передбачалося Регламентом. Після цього вона одразу покинула сесійну залу, не давши змоги депутатам поставити запитання. Тож народним обранцям залишилося заслухати лише доповідь Голови Рахункової палати Валентина Симоненка. Він повідомив про істотне зниження економічних показників, які прикривають, за його словами, безпідставними посиланнями на світову кризу. Після виступів представників від фракцій та комітетів парламентарії відправили уряд у відставку.
Надія СМІЯН.
Перемовини тривають
Нині ще відбуваються переговори щодо формування нового уряду. Про це на вчорашньому брифінгу повідомив народний депутат від Партії регіонів Микола Азаров. «Відставка уряду і є результат переговорів. Вони не прості», — розповів він. «В такій важкій ситуації я сам думаю, чи потрібне мені особисто таке навантаження... Навантаження колосальне. Мені лаври не потрібні, нагороди також. Але я професіонал, я знаю, як вивести країну з кризи, і тому невипадково колеги звертаються до мене», — наголосив парламентарій.
У свою чергу народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв заявив, що після вчорашнього голосування про відставку уряду представників Юлії Тимошенко в Кабінеті Міністрів не буде. Вся відповідальність покладена на тих депутатів, які проголосували за відставку. Оскільки таке рішення ухвалено в умовах, коли не сформована коаліція. А коли немає голосів для обрання нового уряду, це означає, що країну кинули у прірву. Сергій Соболєв заявив, що сім депутатів, які проголосували за відставку уряду, є представниками бізнес-крила. Їх, за його словами, стимулювали «матеріальними і посадовими благами».
Сергій МЕЛЬНИК.