Відтепер на Запоріжжі кожен бажаючий може дізнатися, яким повітрям дихає він сам та краяни. В області почала діяти перша черга системи інформування населення про стан навколишнього природного середовища. 
Презентуючи новинку, голова ОДА Олександр Старух зазначив, що над створенням системи екомоніторингу в регіоні працювали близько двох десятків років, поетапно втілюючи ідею в життя. Це дозволило ТОВ «Інститут регіонального розвитку екологічних досліджень» за три місяці підготувати пілотний проект, який пройшов випробування розробником, і представити громадськості один з його елементів.
Інформаційна система базуватиметься на даних 15 природоохоронних організацій, єдиного банку даних регіонального інформаційно-аналітичного центру моніторингу Державного управління охорони навколишнього середовища та інших суб’єктів, передусім профільного міністерства. Це будуть дані про стан атмосферного повітря, водних об’єктів, ґрунтів, природно-заповідних зон, про поводження з відходами, на основі яких можна спрогнозувати, як впливають надзвичайні ситуації на навколишнє середовище, а забруднення довкілля — на здоров’я населення, і приймати відповідні управлінські рішення.
Екомоніторинг, з огляду на високу техногенну завантаженість регіону, є доленосним для запоріжців. Однак реалізацію ідеї постійно стримували поєднання відомчих і приватновласницьких інтересів та відсутність державного фінансування. Тому в єдиний банк даних нині подається лише загальна картинка про стан довкілля без врахування «внеску» конкретних підприємств-забруднювачів, а обробка інформації здійснюється дідівськими методами. Адже система лазерних датчиків для обладнання екологічних постів, яка коштує близько 30 мільйонів гривень, поки що нездійсненна мрія.
Запорізька область.