Учора в селі Літки на Київщині голова Київської облдержадміністрації Віктор Вакараш та перший заступник глави секретаріату Президента Юрій Єхануров вшанували пам’ть героїв Крут. Вважається, що саме тут на кургані під хрестом спочивають 24 юнкери Київської військової школи імені Богдана Хмельницького, закатовані більшовиками-муравйовцями у січні 1918 року.
За свідченнями очевидців, які назбирав місцевий мешканець Василь Шуст, 1918 року до села зайшов загін війська Української Народної Республіки. Молоді вояки мали дружні стосунки з тутешніми мешканцями й поселилися у їхніх хатах.
— Переказують навіть, що один з військових, Гриць із Козельця, хотів одружитися з якоюсь літківською дівчиною, — каже В. Шуст. — Озброєння в юнаків було легке  — гвинтівки і кілька кулеметів. Як розповідав очевидець тих подій Петро Михайлович Юрченко, унерівці купували харчі в селян або, в крайньому разі, просили молоко і яйця. Інакше було, коли в містечко зайшли більшовики. Вони вимагали й силою забирали продукти.
Загін більшовиків напав на Літки несподівано. Муравйовські переслідувачі захопили село. В бою більшість юнаків загинула, а чотирьом шаблями відрубали голови.
— Це й дало потім право очевидцю тих подій Степану Потаповичу написати на хресті, який він сам встановив на місці тих подій: «Тут поховані українські козаки, по-звірячому закатовані більшовиками», — продовжує Василь Шуст.
Мешканці села спочатку звезли загиблих до церкви, а потім викопали братську могилу і поховали вояків там.
— Ще один очевидець дід Гвардіян розповідав, що більшовики наказували селянам не ховати загиблих, а поскидати в канаву, але ніхто не послухався, — говорить В. Шуст.
За його словами, радянська влада робила все, щоб вибити з пам’яті односельців спогади про бій у Літках і про загиблих юнаків. Але це їм так і не вдалося. Місцеві патріоти неодноразово поновлювали могилу і хрест. А 1996 року зусиллями мешканців на могилі споруджено курган і освячено хрест. Грунтовна реконструкція кургану була здійснена 2007 року.
Як зазначив під час мітингу-реквієму, голова Київської облдержадміністрації Віктор Вакараш, подвиг юних захисників України ще потребує додаткового дослідження: «Подвиг героїв Крут є взірцем патріотизму, палкої любові та відданості Батьківщині. Ми повинні повернути із забуття імена тих героїв, що досі залишаються невідомими, й донести до свідомості кожного українця велич їхньої благородної справи».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.