Уже традиційно в січневі дні в Полтаві збираються бажаючі з усіма урочистостями пошанувати наш улюблений продукт.
Подібні свята є в багатьох містах України, але чому саме Полтава з такою упертістю претендує на звання «столиці сала» і повсякчас дбає про утвердження «сальних традицій»? Та тому, що саме полтавське сало і є найсмачнішим в Україні! Не вірите? Цьому є наукове підтвердження, адже добру свиню без зерна не вигодуєш, отже — де багато зерна, там і добре сало. А де багато зерна? Ну, звісно, на Полтавщині. Не випадково саме в Полтаві був заснований єдиний у Радянському Союзі Науково-дослідний інститут свинарства. До речі, є в Полтаві й два... пам’ятники свині — один на території згадуваного вже інституту, інший — у Полтавській державній аграрній академії.
...Минулої суботи полтавських шанувальників сала погода не жалувала. Незважаючи на те, що мороз сягав мало не 20 градусів, центральна частина вулиці Жовтневої, Театральний майдан були напрочуд людними. І хоча горілки випили та з’їли сала цього разу менше, ніж зазвичай, загалом свято вдалося. А ті, хто побував на ньому вперше, були вражені різноманіттям страв, які, виявляється, можна приготувати із сала.
— У нас справді такого сала, як тут, не скуштуєш! — свідчить мешканка Тамбова Маргарита Стрельченко. — Я потрапила сьогодні сюди випадково, а взагалі, коли приїжджаю до родичів у Полтаву, то назад обов’язково везу сало, щоб почастувати вдома й родичів, і друзів-українців.
Звісно, концертні номери на святі сала теж були «прив’язані» до відповідної тематики. А ще — конкурс на кращу страву із сала, аукціон, на якому традиційно продавали запечених поросят (виручені кошти йдуть на благодійні потреби). І якщо «салом у шоколаді» вже нікого не здивуєш, то цього року «прем’єрою сезону» стало ...«сало в шампанському». 
Фото автора.