Роботи з пошуку і порятунку медперсоналу та пацієнтів, котрі загинули і постраждали під час вибуху в Луганській міській лікарні №7, завершено. Підсумок трагедії такий: вибух кисневого балона забрав життя 16 осіб, серед яких 4 медпрацівники. 20 січня в області оголошено жалобу. Цього самого дня поховали загиблих.

Фатальний вибух у понеділок уранці почули багато хто з жителів центру Луганська, але не приділили йому великого значення: у святкові дні феєрверків і петард запускали безліч. Але протягом 10—20 хвилин обласний центр облетіла інформація про вибух у сьомій міській лікарні.
Масштабів трагедії тоді ніхто не уявляв, тим паче що інформацію офіційні органи давали досить скупу: вибухнув кисневий балон у реанімації на четвертому поверсі приміщення, є жертви, пацієнтів евакуйовано до інших медичних установ міста. Згодом стало відомо, що в результаті вибуху постраждали конструкції трьох поверхів, тонни будівельних уламків долетіли до другого поверху, і це давало зрозуміти, що жертв буде багато.
Роботи з порятунку людей і витягування тіл загиблих тривали дві доби. Родичі тих, чия доля була не відома, мерзли біля лікарні, сподіваючись на Господа. А деякі навіть не підозрювали, що в їхні родини прийшло лихо. Під час робіт рятувальники знайшли тіло чоловіка і, виявивши поруч мобільний телефон, подзвонили дружині й запитали, де її чоловік. Жінка спокійно відповіла, що він пішов до лікарні й незабаром має повернутися. Про те, що сталося в сьомій багатопрофільній, вона не знала.
Ще 19 січня продовжувала залишатися невідомою доля шести медпрацівників лікарні. Передбачалося, що серед них міг бути завідувач реанімаційного відділення, лікар-реаніматолог, медична сестра відділення функціональної діагностики, медична сестра неврологічного відділення. Невідомою була доля і двох слюсарів лікарні.
З початку робіт безпосередньо з-під завалів було врятовано четверо потерпілих. Майже всі вони сьогодні перебувають у тяжкому стані. 25-річній Дар’ї Гусаченко, яка лежить у відділенні нейрохірургії обласної клінічної лікарні, терміново потрібна донорська кров. На момент трагедії вона перебувала на лікуванні у відділенні пульмонології на 3-му поверсі. Унаслідок вибуху дівчина одержала важкі травми — перелом ноги, двох стегон і травму голови, до того ж втратила багато крові. Родичі постраждалої звернулися із проханням про допомогу до всіх луганчан.
За інформацією Луганського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, унаслідок вибуху постраждали 20 осіб, які перебували на лікуванні у відділеннях кардіології, неврології, пульмонології та інтенсивної терапії. Стан двох потерпілих внаслідок вибуху медики кваліфікують як вкрай важкий.
За кримінальною справою, порушеною за фактом вибуху в Луганській міській багатопрофільній лікарні №7, затримано начальника технічного відділу лікарні. Іншому підозрюваному — інженерові з охорони праці обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Обоє визнають допущені порушення законодавства про охорону праці й власних посадових інструкцій. Тривають допити потерпілих і працівників лікарні. Під час огляду місця події вилучено залишки двох балонів кисню, які вибухнули, а також неушкоджені балони, взято необхідні зразки для проведення вибухотехнічної експертизи.
Влада Луганщини обіцяє у найкоротший термін відновити зруйновану вибухом частину стаціонарного корпусу Луганської міської лікарні №7. Приміщення здано в експлуатацію 1987 року і, як зазначають фахівці, побудовано його добре. Виходячи з попередніх даних, частину лікарні, швидше за все, буде демонтовано, затим відновлено. Роботи вже тривають. Рішення комісії про характер ушкоджень оприлюднять після завершення аварійних робіт. Як зазначив міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, виділені Кабміном 20 млн. грн. — це попередня сума коштів, які будуть спрямовані для надання матеріальної допомоги родинам постраждалих і загиблих, а також для першого етапу відбудовних робіт у приміщенні.

Луганськ.