Хоч би скільки років минуло після найбільшої у світі техногенної ядерної катастрофи, що сталася на Чорнобильській атомній електростанції, ми завжди будемо в неоплатному боргу перед героями-рятівниками і з вдячністю ушановуватимемо тих, хто жертвував своїм життям, ліквідовуючи наслідки атомного лиха планетарного виміру.

Нещодавно в Дніпропетровську в наймолодшому музичному ВНЗ України — консерваторії імені Михайла Глінки — відбувся ІІІ Міжнародний фестиваль пісні «Чорнобильські мотиви», який традиційно проводиться з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Громадськість і державні органи, прагнучи піднести на гідний рівень це мистецьке свято, доклали спільних зусиль до його творення: організаторами традиційно виступили Всеукраїнська громадська організація «Асоціація «Афганці Чорнобиля» і Дніпропетровська обласна організація «Союз Чорнобиль України» за підтримки облдержадміністрації (Віктор Бондар), обласної ради (Юрій Вілкул) та за сприяння ГУМВС, УСБУ, УДПА, ГУМНС області.
Фестиваль — справді непересічна подія: у нашій країні досі ніхто так масштабно не об’єднував творчі таланти навколо цієї теми. Отож численні глядачі заздалегідь займали місця в залі, бо ж, як підтверджує досвід минулих років, там яблуку ніде впасти під час пісенного свята.
Найбільше колективів і окремих виконавців представляли, звісна річ, місто на Дніпрі та Дніпропетровську область. Щедрими на таланти були також Київ і Житомирщина, Луганщина й Херсонщина... Та й не лише вони: приз глядацьких симпатій, приміром, здобув гість із Тули (Російська Федерація) — Андрій Насонов. Авторові ж цих рядків найбільше сподобалися виступи українських виконавців Ганни Зіненко, Софії Лавруд, В’ячеслава Кукоби та володаря гран-прі Юрія Коцика. Їх і ще багатьох митців відзначило професійне журі на чолі з Ніною Матвієнко.
Сама видатна співачка і її чарівна донька Антоніна також порадували красою своїх голосів на сцені. Публіка бурхливими оплесками зустрічала народну артистку України, Героя України, яка, підсумовуючи виступи учасників фестивалю, зазначила, що такі заходи «об’єднують небайдужі серця». Дуже приємно й те, що на святі мистецтва відзначено дипломами й заохочено подарунками від організаторів також школярів, які взяли участь у конкурсі на кращий малюнок.
До речі, напередодні міжнародного фестивалю Асоціація «Афганці Чорнобиля» і громадсько-правовий журнал «КОМІТЕТ» започаткували Всеукраїнський громадський рух «Честь. Гідність. Слава». Персональні відзнаки цього руху вручено в Дніпропетровську трьом керівникам правоохоронних органів області — Анатолію Науменку (ГУМВС), Володимирові Верхогляду (УСБУ) та Андрієві Роздайбіді (УПМ-УДПА).
— Пам’ять — найцінніше, що є в людини, — наголосив народний депутат України, радник Прем’єр-міністра України Олександр Рябека. — Фестиваль має на меті не тільки належно вшанувати учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а й залучити до доброї справи творчі сили суспільства, здатні в пісні, образотворчому мистецтві та інших проявах душі, знайти шлях до сердець людей, донести до нащадків вагу подвигу «чорнобильців».
Зрозуміло, що цей фестиваль робиться не «для звіту», а для душі. І добрі діла Асоціації «Афганці Чорнобиля» не обмежуються лише цією акцією: тут і допомога учасникам бойових дій та ветеранам війни, і підтримка ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, і турбота про дітей-інвалідів та пенсіонерів.
І насамкінець — ще одна приємна звістка: наступного року традиційно в грудні відбудеться черговий пісенний фестиваль «Чорнобильські мотиви». Надсилайте свої заявки до оргкомітету, й... до зустрічі, друзі!
Володимир ЧЕРКУН, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.