Гомельська птахофабрика добре відома в сусідній Білорусі. Тут 850 тисяч місць для курей-несучок, які дають більш як сто мільйонів штук яєць за рік. Потужність забійного цеху — 450 тисяч голів за добу. М’ясний цех випускає за цей час до тонни фаршу. Тепер до цих показників додався ще й такий: птахофабрика може виробляти за рік два мільйони 640 тисяч кіловат-годин електроенергії, а це половина її потреби.
Як так сталося, що поєдналися яйця та електроенергія? Все дуже просто: тут запрацював перший на Гомельщині біогазовий комплекс.
— До того ж вартість однієї кіловат-години вдвічі менша, ніж ціна, за яку ми купуємо електрику в «Гомельенерго». Якщо все піде добре, плануємо придбати ще один енергоблок, щоб повністю забезпечити потребу птахофабрики в електроенергії, — цитує газета «Гомельская правда» слова головного інженера підприємства Володимира Савенка.
Тут встановлено австрійське обладнання. У багатьох країнах Європи це давно не новина — біогазові установки, що виробляють паливо з гною, використовуються в сільгосппідприємствах. У Білорусі це вже третій комплекс. Два введено в дію у Брестській та Мінській областях раніше. Гроші на будівництво (майже 3 мільйони доларів) виділено з республіканського фонду охорони природи, інноваційних фондів Міненергетики та Мінсільгосппроду і власних коштів підприємства.
Принцип дії таких установок простий. Гній подається до спеціальної герметичної ємності і під впливом бактерій, що розмножуються за певного температурного режиму, виробляє газ. Він спрямовується до енергоблоку, де й відбувається процес вироблення теплової та електричної енергій. Теплова енергія йде на підігрівання субстрату та обслуговування побутових приміщень. Отже, нічого не пропадає дарма.
В коментарі для «Гомельской правды» начальник відділу енергетики і палива облвиконкому Юрій Колесников наголосив на тому, що, крім економічного ефекту, біоустановка дає й екологічний. Перероблені відходи — високоякісне природне добриво. Поля, які його отримали, не потребують обробки гербіцидами, бо насіння бур’янів гине на стадії підігрівання і вироблення газу. Вирощена з допомогою такого добрива продукція буде чиста від хімії, а урожай — високий.
Підготував Олексій КАВУН.
Фото з газети «Гомельская правда».