Здоров’я ротової порожнини надзвичайно важливе, оскільки це вхідні ворота для інфекції, а карієс — не просто некрасиві зуби, а інфікована частина тіла, з якої бактерії розповсюджуються у всі органи, зазначив член правління Європейської асоціації стоматологів Володимир Садовський. За його словами, вітчизняні спеціалісти разом з Асоціацією стоматологів України всерйоз підійшли до питання стоматологічного здоров’я населення. Як результат — було проведено загальноєвропейський конгрес, куди майже вісім тисяч стоматологів прибули навчитися нових методик.
ІІІ Конгрес стоматологів Європи, на який зібралися провідні фахівці з усього світу, вперше проходив у нашій країні. На ньому була приділена увага лазерним технологіям лікування захворювань пародонта та слизової оболонки. Також висвітлено сучасні методи імплантації та запропоновано нові засоби для проведення цих складних оперативних втручань. Водночас основну увагу приділено методикам збереження зубів — ендодонтичній та ультразвуковій медикаментозній обробці кореневих каналів, новим методам пломбування кореневих каналів. Обговорювали питання й естетичної стоматології.
— Не можна сказати, що закордонні фахівці знають більше від наших. Єдина проблема, яка в нас є, — відсутність належної матеріальної бази. Нині вітчизняні вузи теоретично непогано готують фахівців, але, на жаль, навчальна база відстає. Адже для стоматолога найголовніше — вміти працювати руками, — каже директор Інституту стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика Олексій Павленко. — На таких конгресах ми напрацьовуємо нормативні бази, бачимо необхідність створення умов для підготовки фахівців на належному обладнанні.