В Україні реалізується вже четвертий проект Євросоюзу, що стосується медичної галузі та її реформування. 
Ідея впровадження європейського зразка повсюди вступає в суперечність із нашим рівнем забезпечення галузі. І все-таки вихід є. Прикладом може служити стотисячний Кам’янець-Подільський, заявив національний координатор проекту ЄС «Сприяння реформі вторинної медичної допомоги в Україні» Володимир Рудий, де вже зроблено чимало кроків до новітньої моделі.
Влада Хмельницької області каже про створення на цій базі Південного регіонального діагностично-лікувального центру, який служитиме ще й мешканцям навколишніх районів, і тому наполегливо допомагає переоснащувати міську лікарню. Уже відкрито відділення діалізу, тепер тяжкохворим не доводиться їздити за сто кілометрів в обласну лікарню. Має місто і сучасну неонатальну реанімацію. Це повинно працювати на регіон.
Головний крок, який зробило місто, — виокремлення ланки первинної медичної допомоги. Розширюється мережа амбулаторій сімейної медицини, нині їх уже сім. Ще кілька відкриються невдовзі. Підготовлено 28 сімейних лікарів. Це фундамент усієї «піраміди» охорони здоров’я.
— «Сімейки» — як солдати в окопах, у них перший контакт з пацієнтом, — розповідає начальник управління охорони здоров’я Юрій Пливанюк. — Тому тут повинні працювати дуже порядні, віддані справі люди, які проведуть пацієнта правильним шляхом до відновлення його здоров’я і не дозволять використати його заробітчанам від медицини, які працюють на ту чи іншу аптеку, на ту чи іншу медичну фірму.
Нині наявні ресурси використовуються нераціонально, а структура медичних послуг деформована, бо зорієнтована на хвору, а не здорову людину. Виходячи з тих коштів, що є, слід забезпечити мінімальний рівень соціально-економічних гарантій безкоштовної медичної допомоги населенню. У найближчому майбутньому поліклініка «роздвоїться» на центр первинної медслужби та комунальне некомерційне підприємство «Діагностично-консультаційний центр». У першому працюватимуть сімейні лікарі, у другому надаватиметься вузька спеціалізована вторинна допомога. Оскільки бюджет галузі планується з коштів на одного мешканця, і ні копійки більше держава не даватиме, то безкоштовними будуть лише ті послуги, які підкріплено фінансами, тобто «швидка» та «невідкладна» допомога. Вартість кожної вузькоспеціалізованої послуги для клієнта стане прозорою, бо він платитиме до каси, а не в кишеню білого халата. Це можливо лише в разі зміни статусу закладу.
— У нас високваліфіковані кадри, але лікарів роками принижує низька матеріальна оцінка їхньої праці, — продовжує Юрій Васильович. — У новій системі вони зможуть збільшити заробіток, ставши підприємцями та працюючи з медичними закладами на договірних умовах. Нам слід провести розкріпачення галузі. Одночасно з цим вкрай необхідно насаджувати культ здоров’я у громаді. Люди повинні навчитися дбати про своє здоров’я змалку. А лікар має бути зацікавлений у профілактичній роботі.