Лабораторія полімеразно-ланцюгової реакції запрацювала в Тернопільському державному медичному університеті імені Івана Горбачевського. 

 

Закуплена вона коштом вузу й обійшлася йому в 650 тисяч гривень. Обладнання — австрійське, цінність його у тому, що до нього підходять реактиви різних фірм. Наразі університет закуповує тест-системи для діагностики вірусу грипу А(H1N1) в Росії — це найдешевше. Створюється місячний недоторканний запас тест-систем на випадок спалаху епідемії грипу вартістю 300 тисяч гривень. Потужність лабораторії — 140 обстежень на день. Укладена тристороння угода про співпрацю між медичним університетом, обласною і міською санепідемстанціями. Зразки, взяті від пацієнтів, спрямовують сюди на дослідження, їх результати передають тільки санепідемстанціям. Один аналіз коштує до 80 гривень. Усі видатки університет узяв на себе.

За словами ректора університету, члена-кореспондента АМН України, професора Леоніда Ковальчука, лабораторія може визначати до десяти вірусів грипу, в тому числі «пташиний» і «свинячий», а також збудники інших інфекційних хвороб. Відтепер вона моніторитиме інфекційну ситуацію в області щоденно.

Уже впродовж перших трьох днів роботи лабораторії її фахівці виявили п’ять випадків захворювання «свинячим» грипом. До того ж результати відомі через 6—8 годин, що надзвичайно важливо для ранньої діагностики і призначення лікування. Доводиться лише шкодувати, що такої лабораторії не було в жовтні, коли в області почалась епідемія і майже два тижні в Україні не могли з’ясувати, від якого збудника гинуть люди?

Наразі в університетській лабораторії працюють чотири фахівці. Троє з них пройшли підготовку в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. Громашевського. У грудні-січні лаборанти стажуватимуться у вірусологічних лабораторіях, Відня, Праги і Москви.

 

Тернопільська область.