За п’ять останніх років на Волині відновлено й впорядковано більш як сорок замулених джерел. А все завдяки ініціативі обласного управління водного господарства.
Дорогою зі Львова до Луцька в селі Гірка Полонка за тридцять метрів від шосе ви побачите мальовничу криничку. Біля неї раз по разу зупиняються автомобілі. Люди з насолодою п’ють чисту, як сльоза, смачну воду. Впорядкували це джерельце на березі тихоплинної Чорногузки мешканці села за сприяння Луцького міжрайонного управління водного господарства. Розташована за два кілометри від обласного центру, криничка стала на його південному в’їзді ніби однією з візитних карток Луцька.
Ще одне подібне джерело освятили (на знімку) в селі Поліське, що в Старовижівському районі. Щорічні розливи поступово замулювали джерело. Місцевість навколо заросла чагарником, осокою, перетворилась на болото.
Врятувати джерельце було непросто. Спочатку джерело розчистили на півтора метра вглиб. Потім, щоби позбутися довкруги болота, навезли піску, задернували зверху травичкою (шість возів дерну пішло на це), вирубали зайві чагарники, встановили дубовий зруб. Місцевий умілець Микола Масюк виготовив традиційного для українських криниць журавля, навісив на нього дерев’яне відро. Бо з нього, кажуть, вода смачніша. Щоби вода мала ще й живу силу, висипали на дно зібраний на полях кремній. Потурбувалися навіть про те, щоб і в негоду до водички було зручно підійти, вимостивши доріжку камінцями. Поруч спорудили простору альтанку. Тож відпочити і сховатися від дощу буде де.
 
Волинська область.
 
 
 
 
 
 
 
Фото з архіву Ратнівського МУВГ.