Минуло майже два роки, як фірма-забудовник ТОВ «Укржитлокомплекс» побудувала житловий будинок на вулиці Тарасівській, 8-А у місті Буча (Київська область). Будинок готовий, але будівельники не поспішають вводити його в експлуатацію. Причина — грошове питання.
Головні інвестори — це люди, які взяли кредити в Державному молодіжному фонді за програмою допомоги в молодіжному житловому будівництві. Спочатку вартість квадратного метра житла становила 2,5—2,8 тис. грн. Тепер забудовники підняли ціну до 5 тис. грн., а це майже 100 тис. грн. з кожної квартири. Мотивація проста — криза. Перевірити, чи виправдане це підвищення ціни, мешканці не можуть.
Тим часом люди живуть у квартирах без газу, тепла, а деякі й без світла. Не витримавши пресингу будівельників, більша частина сімей взяла додатковий кредит у Молодіжному фонді й доплатила будівельній компанії. Але будинок так і не планують здавати, вирішивши «дотиснути» «найстійкіших». Схожа ситуація була в нещодавньому минулому в місті Вишневому, де та сама будівельна компанія теж вибивала додаткові гроші з інвесторів.
— Забудовники чинять справжній терор стосовно тих, хто придбав житло за молодіжною програмою, — каже одна з мешканок будинку Леся. — В мене троє дітей. Живемо в одній із трьох кімнат, обігріваючись електрокалорифером, та й то температура не піднімається вище +5 градусів. Доплатити ще — в мене немає такої можливості. Куди підуть ці гроші, ми не знаємо, адже будинок уже побудований? Будівельники не відповідають... Знаєте, як називають наш будинок? «Летючий голландець»...
Коментар
Сергій Глушко, прес-секретар Молодіжного фонду:
— Із приводу проблем між мешканцями та забудовниками — вони є тільки в 14 осіб. Ринкові ціни відрізняються від державних будівельних норм. Тому забудовник хоче компенсувати різницю. У кожному разі, якщо до нас у фонд звертаються по допомогу, ми розглядаємо індивідуально кожну проблему. Також надаємо додаткову фінансову допомогу, але тільки тим, хто сам виявить таке бажання.
 
Фото автора.
P. S. Коментар від керівництва фірми-забудовника ТОВ «Укржитлокомплекс» протягом кількох днів одержати не вдалося.