Гучну справу розслідують нині працівники слідчого відділу податкової міліції ДПА в Полтавській області. Одного з місцевих підприємців запідозрили в ухилянні від сплати податків в особливо великих розмірах. Як повідомив кореспонденту «Голосу України» прес-офіцер УПМ ДПА в Полтавській області майор Віктор Шапаренко, цей підприємець «наухилявся» на 1,3 мільйона гривень одних лише несплачених податків. У ході розслідування кримінальної справи, порушеної проти ділка, з’ясувалося, що він користувався послугами потужного конвертаційного центру, розташованого у Дніпропетровську, і був фактично посередником у здійсненні «конвертації» безготівкових коштів на готівку для окремих підприємств цілого регіону.
Полтавські податківці «накрили» й сам «конвертаційний центр». Те, що вони там побачили, шокувало навіть досвідчених оперативників. Під час обшуку було вилучено: готівки на 2 мільйони 530 тисяч гривень, 310 тисяч євро та 170 тисяч доларів, оргтехніку, пластикові банківські кредитні картки та 45 печаток фіктивних підприємств. Порушено кримінальну справу.
Варто зазначити, що організатори «конвертцентру» теж ризикували не за так: за словами В. Шапаренка, кожна оборудка давала їм винагороду — 3,5 відсотка від суми «відмитих» коштів. Тільки протягом 2008—2009 років, як підрахували податківці, з банківського обігу було виключено майже 2 мільярди гривень!
Нині директора фірми за рішенням суду взято під варту. Триває слідство, яке контролює прокуратура Полтавської області. Воно з’ясовує причетність до оборудок інших ділків.
Полтава.