На Миколаївщині працює спостерігач ОБСЄ. Він досліджує умови, в яких живуть тимчасові переселенці з Криму і Донбасу.
Співробітник місії Борис Кацман родом із Хорватії, де також тривалий час займався такими питаннями. Він уже ознайомився із ситуацією на Херсонщині, тому для нього важливо все вивчити у Миколаївській області.
На сьогодні, як поінформували в облдержадміністрації, на Миколаївщину з Донецької та Луганської областей прибули 1042 переселенці, із них 646 — діти. Це ті люди, які звернулися до офіційних органів. Але ці цифри не відображують реальної картини, оскільки багато хто приїжджає до родичів або ж улаштовується самостійно.
Для отримання інформації про вимушених переселенців створено єдиний реєстр, що дає змогу виявити людей, які не звернулися до міграційної служби, а лише до медичних установ. У Миколаєві функціонує пансіонат для їх тимчасового перебування. Цей заклад розраховано на 40 місць, там можна жити до трьох діб. За цей час людям підшукуватимуть варіанти житла і роботи.
Крім оформлення відповідних документів і соціальних виплат, тим, хто переїхав, допомагають знайти роботу. Так, на сьогодні в Центрі зайнятості зареєстровано 49 чоловік, сім з яких були працевлаштовані.
Спостерігач ОБСЄ планує відвідати оздоровчі комплекси і бази відпочинку, де перебувають діти з Луганської й Донецької областей, і поспілкуватися з тими, хто їх супроводжує. Крім того, Борис Кацман зустрінеться безпосередньо з родинами, які переїхали до Миколаєва.