На Міжнародному форумі «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення й майбутнє» Міністерство паливної енергетики оголосило результати рейтингу, в якому брали участь 28 енергокомпаній України. Переможцем у номінації «Лідер галузі» стало ВАТ ЕК «Миколаївобленерго», очолюване ініціативним керівником Борисом Соркіним (на знімку).
З приходом Бориса Соркіна на керівний пост у складного виробничого механізму під назвою «Миколаївобленерго», а це 3600 осіб трудового колективу, 20 районних філій, понад 6 тисяч електричних підстанцій, що обслуговують 27 тисяч кілометрів електромереж, з’явилися зовсім інші обрії та якісно нові перспективи.
До визнання на всеукраїнському рівні підприємство йшло декілька років, поступово виборсуючись із кадрових, технічних, виробничих, організаційних і фінансових проблем (до 2005 року щорічні збитки «Миколаївобленерго» обчислювалися десятками мільйонів гривень).
Сьогодні це ефективно працююча, стабільна, більше того, прибуткова компанія. За підсумками роботи за минулий рік підприємство мало гарний прибуток, а в цьогоріч планує заробити близько п’ятдесяти мільйонів.
Борис Соркін — генератор ідей. Він сам не лінується вчитися й підказує іншим, не боїться експериментувати, прораховувати і впроваджувати сучасні технології, акції й програми, спрямовані на енергозбереження, модернізацію виробництва, економію витрат, матеріальну й моральну зацікавленість персоналу. Він переконаний: якщо молодим людям дати необхідні знання з енергозбереження, для них і наступних поколінь це стане вже нормою життя. І тоді енергозбереження в Україні не буде сприйматися як елемент національної безпеки, а стане елементом збільшення добробуту, як це заведено в цивілізованих країнах. У зв’язку з цим компанія розробила програму для школярів за назвою «Уроки економії енергії».
«Миколаївобленерго» системно прагне зламати негативний стереотип, який складався роками, стати партнером для споживачів. Підприємство реалізувало понад 100 проектів із розвитку енергозбереження. Компанія постійно роз’яснює переваги переходу на електричне опалення, нетрадиційні джерела енергії, енергозберігаюче освітлення, використання потужних електроприладів (пральних машин, котлів) у нічний час, спліт-систем, теплових насосів, на багатотарифний облік у приватних будинках і приватизованих квартирах. Це дає позитивні результати. Аналітики компанії підрахували: 129070 абонентів живуть у негазифікованих квартирах і будинках. З огляду на зростання цін на газ, рідке пічне паливо, вугілля, незручності від їхнього використання потрібні альтернативні варіанти. Найприйнятніший — перехід на електричне опалення з використанням зонного тарифу. Якщо наприкінці минулого року в Миколаївській області налічувалося трохи більш як 50 електроопалюваних будинків із зонним обліком, то нинішнього року бажаючих понад тисяча.
За декілька останніх років ефективність роботи персоналу «Миколаївобленерго» підвищилася вдвічі.
Цікава й така важлива деталь: наполеглива й системна боротьба «Миколаївобленерго» зі злісними розкрадачами електроенергії привела до приголомшуючого результату: щорічно удвічі знижувалися наднормативні втрати.
— Лише минулоріч, образно кажучи, ми підняли із землі тридцять мільйонів гривень, що перебували в тіньовому обороті. Уявіть масштаби такої невдячної у психологічному плані роботи, що не додає популярності нашій компанії, — наголошує Борис Соркін. — Хоча це треба робити, потрібно виховувати у споживачів фінансову дисципліну, повагу до себе й чужої праці. Ми вже ввійшли в нормативи втрат, і гроші, закладені в тарифах, використовуємо за цільовим призначенням. Приміром, на винесення приладів обліку за межі домоволодіння, на капітальні ремонти, реалізацію інвестиційних програм, модернізацію сітьового господарства тощо.
Напередодні приватизації, а «Миколаївобленерго» вже в листопаді планує виставити на продаж 60 відсотків своїх акцій, інвестиційна привабливість об’єкта стала набагато вище.
 
Фото автора.