Першою ластівкою став багатоквартирний будинок у Горлівці, обладнаний новою системою освітлення, яку розробили у комунальному підприємстві «Горсвет». В одному з жеків підрахували: якщо впровадити новинку в усіх будинках, освітлення під’їздів та придомових територій обійдеться замість 12 тисяч гривень на рік лише в 670 гривень. Економія — майже у двадцять разів!
Що ж пропонують раціоналізатори із «Горсвета»? «Наші світильники споживають від двох-трьох ват до шести максимум, — розповідає директор підприємства Дмитро Аліфіренко. — Цього достатньо для сходів. Ми зробили прилади вандалостійкими: взяли їх у металевий корпус, який важко пошкодити. Використали дешеве і міцне спецскло. Термін служби світлодіодних елементів — 110 тисяч годин. Тобто близько шістнадцяти років, якщо взагалі не вимикати».
За словами співрозмовника, однією з проблем сьогодні є крадіжки електроенергії: народні умільці несанкціоновано підключаються до систем освітлення сходів. А отже, не платять за вкрадену енергію. Для таких «винахідників» — невесела новина: нові системи працюватимуть від напруги в 6 вольт замість 220. Таємні підключення стають недоцільними. «Одного трансформатора вистачає на чотири під’їзди багатоквартирного будинку, — хвалиться Дмитро Аліфіренко. — Крім того, використовуємо блок управління, який відкриває струм поступово, це виключає стрибки перенапруги. Нарешті, ще одна наша розробка — астрономічний таймер. Запрограмувати його можна для будь-якого міста, знаючи географічні координати. Світло включається ввечері і відключається вранці, достатньо лише одного разу ввести дані».
Проект вийшов дешевим, продуктивним та економічним. Керівництво області схопилося за ідею і пообіцяло виділити кошти, аби такими установками оснастити принаймні всі багатоквартирні будинки в Горлівці. Частину грошей дасть міськвиконком. Середня вартість впровадження новинки для чотирипід’їздної «хрущовки» — 4700 гривень.
А от рекламна конструкція на в’їзді до «Горсвета» горить завдяки сонячній батареї. Директор підприємства каже, що такий же принцип можна використати і під час освітлення вулиць і під’їздів. Зупиняє лише теперішня висока вартість таких батарей. «Наша установка — пробна, вартість її близько тисячі гривень, —ділиться секретами Дмитро Аліфіренко. — Ми взяли дуже малопотужну і дешеву 11-ватну батарею, виготовили три світильники на три вати, зробили самі апаратуру включення і випрямлення та акумулюючий пристрій. Вийшла компактна, сучасна, надійна система. Зараз вартість сонячних батарей знижується, і освітлення без підключення до електромережі може стати реальним. Ми уважно стежимо за ринком».

Донецька область.