Учора, напередодні Дня працівників освіти, на Луцькому міському кладовищі Гаразджа відбулося освячення пам’ятника на могилі відомих волинських педагогів: дисидента 1960-х років Дмитра Полікарповича Іващенка та його дружини Віри Лукашівни.
Внесок подружжя в розвиток освітянської справи на Волині, у виховання українських патріотів надзвичайно великий. Віра Лукашівна була визнана одним з найкращих педагогів області, її методами викладання цікавилися колеги всієї України. Працюючи вчителем української мови та літератури луцької середньої школи №3, у 1964-му організувала перший у місті музей Лесі Українки, де були екскурсоводами її учні.
Дмитро Полікарпович з 1955 року викладав у Луцькому педагогічному інституті. В 1965-му його звинуватили в націоналізмі й засудили разом з відомим дисидентом Валентином Морозом. Відбувши покарання у таборах, до 1991 року працював вчителем у віддалених селах області, оскільки викладати в освітніх закладах Луцька йому не дозволяли. Вірі Лукашівні теж після арешту чоловіка не знайшлося місця в школі. Тривалий час працювала вихователькою в дитячому садку. Музей Лесі Українки в Луцьку закрили, а його експонати — розграбували і знищили.
Лише в роки незалежності було належно поціновано освітянський подвиг подружжя Іващенків. За клопотанням інтелігенції Луцька, за підтримки міського голови Богдана Шиби на могилі педагогів спорудили пам’ятник, який учора було освячено. На мітингу-реквіємі лунало багато вдячних слів на адресу Учителів, волю і честь яких не зумів зламати режим.
 
Волинська область.