За останній тиждень українська армія визволила від бойовиків десять населених пунктів Донбасу. Серед них — Лисичанськ, Сєверодонецьк, Попасне, Рубіжне, Ювілейний і Первомайське.

Крім того, силовики взяли під контроль стратегічно важливий населений пункт Георгіївка в районі Луганська та розблокували аеропорт.

Лисичанськ оговтується від ран

Бої за визволення Лисичанська тривали кілька днів і були особливо важкими. Основні сили терористів «ЛНР», що залишалися в місті, відступили тільки після ракетного удару, завданого українськими ВПС. Обстрілявши українські літаки, бойовики визначили свої вогневі позиції й одержали по них масований авіаційний удар. Танки й артилерія сил АТО продовжували обстрілювати блокпости, що залишилися, та відступаючі загони терористів, як у самому Лисичанську, так і в районі селищ Томашівка, Синецьке і Привільне, поки вузький виступ Сєверодонецьк—Рубіжне—Лисичанськ не був очищений від бойовиків. Тепер українська армія має можливість наступати на південь єдиним фронтом.

Бійці Національної гвардії і добровольчих батальйонів продовжують прочісувати місцевість і зачищати місто від терористів. Між Сєверодонецьком і Лисичанськом українські сапери розмінували міст, вилучивши при цьому 16 ящиків із тротилом і 100 літрів селітри. Втрата мосту могла б значно ускладнити проведення операції щодо визволення Лисичанська і поставила б під загрозу життя військовослужбовців. Бойовики планували підірвати не тільки покриття мосту, а й дві центральні опори. За словами саперів, характер закладення вибухівки свідчить про те, що міст мінували професіонали. За час проведення АТО українські військові інженери вперше зустрічаються з таким професійним установленням тротилу і засобів підриву. Як зазначили в Міноборони, раніше при мінуванні споруд здебільшого використовували промислові й саморобні вибухові речовини. У цьому ж випадку вибухівку було закладено за всіма правилами мінування.

Як розповів командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко, під час штурму його бійцям довелося зіштовхнутися з добре навченими підрозділами снайперів і гранатометниками, а міські бої він назвав «найважчим, що може бути під час бойових сутичок». Однак його бійці витримали, і, понад те, серед них лише троє поранених. Тепер «Донбас» планує йти на Первомайськ і Стаханов. До речі, у Лисичанську терористи залишили на своїх складах цілий арсенал зброї: «Мухи», «Шмели», міномети, а до них — 43 ящики мін, велику кількість боєприпасів... і запас сухих пайків Збройних сил Росії. «Особливо добре пішла липецька тушонка під тульське згущене молоко, — жартує Семен Семенченко. — Майже все роздали місцевим жителям».

Трофеями військовослужбовців стали також вантажівка «КамАЗ», завантажена ракетами до зенітного ракетного комплексу «Стріла-10», а своїм головним трофеєм українські десантники вважають снайперські гвинтівки нового зразка, виготовлені в Російській Федерації. А ще комбат показав національний прапор України, яким накривали загиблих бійців і який, за його словами, тепер висить на будинку міськради. Однак місцевої влади в Лисичанську фактично немає, розв’язанням проблем мешканців займатися нема кому. У самому місті та його околицях багато зруйнованих будинків і комунікацій. Жителі розповідають про проблеми із продуктами харчування та питною водою. П’ять діб тут немає електроенергії й газу, не працюють оператори мобільного зв’язку, великі проблеми із транспортом.

Із міліцейського зведення

«Озброєні автоматичною зброєю люди, одягнені в камуфляжну форму, у масках, пересуваючись верхи на конях, увірвалися на територію ферми сільгосппідприємства «Провалля», розташованого в селі Калинник. Погрожуючи охоронцеві вбивством, викрали отару овець у кількості 480 голів і погнали її у бік кордону з Російською Федерацією».

Погрози розстрілу як стимул до «патріотизму»?

Як повідомляють добре інформовані джерела, в «ЛНР» готуються до контрнаступу й планують його почати з Алчевська. Сьогодні тут зосереджено велику кількість техніки і людей, а днями відбувся якийсь захід, на якому були присутні до 500 бойовиків. Як розповідають очевидці, перед ними з «напутнім словом» виступив командир, котрий говорив «про переможний прорив і боротьбу за «святу Русь». Після цього терористи розділилися на дві групи по 250 людей у кожній. Одна вирушила на Дебальцеве, друга — на Лисичанськ. А тим часом в «Луганській народній республіці» триває повна мобілізація. Представники «ЛНР» погрожують розстрілом усім, хто ухилиться від служби в лавах «Армії Південного сходу». Втім, на «гарячій лінії» запевняють, що такі погрози — лише маркетинговий хід, який «використовується винятково для того, аби стимулювати людей вступати до лав ополченців». «Занадто мало стало зараз добровольців. Отож не переживайте, нікого не розстріляють, просто потрібно ж якось людей переконати приходити до нас», — прокоментував оператор «гарячої лінії» «ЛНР».

А тим часом, у зв’язку з тривожною обстановкою, жителі Алчевська масово від’їжджають. Міський голова Володимир Косюга висловлює занепокоєння тим, що кадровий голод почали відчувати медичні установи. «За останні дні місто покинули п’ять лікарів і сімнадцять медичних сестер, — зазначив він. — Також є проблеми з випуском екіпажів «швидкої допомоги». Із шести бригад на лінію виходять лише три». У свою чергу народний депутат Володимир Чуб застерігає «ЛНР» і сили АТО, що випадкове влучення снарядів у виробничі споруди металургійного комбінату або коксохімічного комбінату, де використовуються небезпечні хімічні речовини й гази, може спровокувати екологічну катастрофу не тільки в Алчевську, а й далеко за його межами.

Колапсу вдалося уникнути, але...

До всіх лих мешканців Луганщини додалося ще одне. У результаті бойових дій було пошкоджено три високовольтні системоутворювальні лінії електропередачі, що належать НЕК «Укренерго», і Луганська теплоелектростанція автоматично відключилася від об’єднаної енергосистеми України. Щоб стабілізувати роботу мережі, фахівцям «ДТЕК Луганська ТЕС» і «Укренерго» довелося реалізувати найскладніше й унікальне перемикання енергосистеми, щоб забезпечити необхідне навантаження в мережі. Наразі все це навантаження в Луганській області несе тільки «ДТЕК Луганська ТЕС». Потужності напруги в 400 МВт від станції поки що вистачає лише для того, щоб підтримувати на необхідному рівні електропостачання однієї третини великих промислових підприємств області. Повне їх зупинення може загрожувати масштабними техногенними й екологічними катастрофами. Поки що енергетикам удалося стабілізувати ситуацію, але тільки на певний час. Необхідно відновити ушкоджені снарядами лінії, однак це можливо лише у разі припинення бойових дій. Є ще одна проблема — відсутність вугілля. 7 липня біля електростанції було висаджено в повітря міст, яким доставлялося паливо. Якщо станція продовжить нести все навантаження й працюватиме трьома енергоблоками, запасів вугілля вистачить лише на 20 днів.

Відключення електроенергії позначилося передусім на роботі вугільних підприємств. На деяких з них відразу відключилося відкачування підземних вод і провітрювання. Усіх шахтарів змушені були евакуювати на поверхню. А в цілому, у зв’язку із загрозою відключення від електропостачання, ДТЕК зупинила видобуток вугілля вже на дев’яти своїх шахтах. Енергетики НЕК «Укренерго» зараз працюють над тим, щоб невдовзі відновити високовольтні лінії електропередачі. Без перебільшення можна сказати, що від їх роботи сьогодні залежить життя в регіоні.

Дітей хотіли вивезти до Росії

Представники «ЛНР» намагалися вивезти з України 40 дітей-сиріт — вихованців Луганського інтернату, які потребують постійного медичного нагляду. Їх супроводжували головний лікар і 20 працівників дитячої установи. До того ж жодних дозвільних документів для цього не було. МЗС України негайно звернулося з нотою до Російської Федерації, в якій міститься категорична вимога не допустити незаконного вивезення українських дітей-сиріт у Росію. Вночі на пункті пропуску «Ізварине», через який проходили автобуси із сиротами, російська сторона відмовилася від переговорів щодо подальшої долі дітей без участі українського консула. Після того як він прибув, сторони досягли домовленості щодо пересування групи дітей по території РФ уздовж кордону населеного пункту Черткове для наступного їх повернення в Україну в пункті пропуску біля селища Мілове. Наступного ранку діти перетнули український кордон, де їх зустріли працівники Міловської РДА Луганської області. Огляд лікарів показав, що стан дітей задовільний. Вирішується питання про переміщення вихованців інтернату на безпечну територію України.

Луганськ.

ФАКТ

За дві доби в результаті збройних сутичок у Луганську пошкоджено 38 об’єктів. Здебільшого це житлові будинки.