Освячене ім’ям Святого Миколи Чудотворця, народжене під щасливою зіркою, місто, яке з трьох боків омивають води Інгулу та Південного Бугу, з висоти пташиного польоту схоже на протягнену до сонця долоню. Незважаючи на світову фінансову кризу й політичні негаразди, Миколаїв продовжує успішно зростати і розвиватися.

 

Старожили переконують: Миколаїв ще ніколи не був такий барвистий, як минулими вихідними, ніколи на його вулицях і площах не було стільки усміхнених людей, ніколи його не відвідувало стільки іменитих гостей. У масовій ході, присвяченій Дню міста, взяли активну участь чотири міські райони. І кожному з них було що показати. На вулиці Адміральській вперше відбулися показові спортивні заходи за участю відомих спортсменів. Уперше за останні 20 років біля нижньої набережної міста пришвартувався великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», на який можна було пройти з екскурсією.

До Дня міста відреставровано три гарні сквери. На широкій вулиці Садовій у сквері Ради Європи, закладеному десять років тому учасниками 10-ї Асамблеї Міжнародного Чорноморського Клубу, з’явилися фонтани, клумби, нові тротуарні доріжки, лавочки під гарними ліхтарями... На реставрацію скверів з міського бюджету було виділено 2,2 мільйона гривень. До свята з’явилося п’ять сучасних нових дитячих майданчиків.

І не так важливо, що песимісти скаржилися, мовляв, надворі світова фінансова криза, а тут гульнули на повну. Важливо, що для більшості городян свято стало заходом, яке об’єднує міську громаду.

Сьогодні в Миколаєві успішно працюють відомі в Україні та за її межами підприємства: Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря-Машпроект», СП «НІБУЛОН», суднобудівний завод «Вадан Ярдс Океан», ДП «Дельта-лоцман», Миколаївський глиноземний завод, «Лакталіс», «Велам», Миколаївський морський торговельний порт та інші. Не менш успішно розвивається малий і середній бізнес: він наповнює більш як на 30 відсотків скарбничку міського бюджету.

— Миколаїв уже пережив серйозну економічну кризу в дев’яностих роках, — каже миколаївський міський голова Володимир Чайка. — Радянський Союз розпався, три містоутворюючі суднобудівні заводи залишилися без замовлень, а тисячі людей — без роботи. Але разом ми здолали ці нелегкі часи. Мало того, не припиняли виплачувати бюджетникам кошти на оздоровлення, годувати дітей у початкових класах, допомагати сиротам. Нині реконструюється міський стадіон, готуються до здачі в експлуатацію два нові дитячі садки, за програмою молодіжного та соціального будівництва зводяться нові житлові будинки, оснащуються сучасним обладнанням лікарні й поліклініки міста, ремонтуються вулиці, дороги, реставруються сквери. Місто Миколаїв розвивається, міцніє, з кожним роком стає дедалі привабливішим.

Миколаїв.

Фото автора.