У рамках досудової угоди компанія Пфайзер домовилася з міністерством юстиції США про виплату рекордного штрафу. Обвинувачення в підкупі лікарів, поширенні недостовірної інформації та стимулюванні не рекомендованого наглядовими органами застосування ліків стануть фармацевтичному велетневі у 2,3 мільярда доларів.
Попередні позови, пов’язані з незаконним просуванням ліків Lіpіtor, Neurontіn і Genotropіn, коштували фірмі більш як півмільярда доларів. Нинішнє адміністративне та кримінальне розслідування було ініційовано п’ять років тому за позовами приватних осіб у судах трьох американських штатів. Як повідомляє Lenta. ru, приводом для розглядів стали протизаконні методи просування декількох лікарських препаратів: протизапального і знеболювального Bextra (вальдекоксиб), антибіотика Zyvox (лінезолід), ліків від епілепсії Lyrіca (прегабалін) та антипсихотического засобу Geodon (зипрасидон).
Найсуттєвіші обвинувачення стосувалися препарату Bextra. Ці ліки, що прийшли на ринок 2001-го, через декілька років було відкликано виробником (дочірньою компанією Pfіzer Pharmacіa & Upjohn Co) у зв’язку із серйозними побічними ефектами. Керівництво компанії свідомо домагалося клінічного застосування препарату за показниками, які не були рекомендовані наглядовими органами. Торговельні представники Pfіzer обіцяли подарунки і гроші лікарям, які допомагали в просуванні Bextra як знеболювального засобу, що застосовується до і після ортопедичних операцій. Водночас доводилося істотно збільшувати дозування препарату, що, з урахуванням побічних ефектів (підвищений ризик інфарктів та інсультів), створювало додаткову загрозу для здоров’я пацієнтів. Відповідно до рекомендацій Управління з продуктів і ліків Bextra потрібно було застосовувати лише при артриті і для полегшення болю у критичні дні.
Увагу громадськості і правоохоронних органів до маркетингової політики компанії привернув її колишній співробітник Джон Копчинськи. У позові до колишнього роботодавця він розповів про розкішні ознайомлювальні семінари для лікарів на екзотичних курортах, учасники яких, крім повного пансіону та компенсації витрат на транспорт, отримували великі грошові винагороди.
Правдошукач теж не залишився без заохочення. Відповідно до американського законодавства ініціатор судових розглядів, що завершилися великими штрафними виплатами, має право на певну частку від коштів, що надійшли до скарбниці. Зі стягненої з Pfіzer суми Копчинськи отримає майже 50 мільйонів доларів. Приблизно таку само суму поділять між собою інші п’ятеро позивачів.