Модель загальноосвітньої середньої школи, напрацьовану робочою групою з розроблення нової редакції Закону «Про освіту», під час круглого столу презентувала голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

«Наша країна після минулорічних подій змінилася. Ми прямуємо до Європейського Союзу. В цих нових умовах нашим дітям треба стати конкурентоспроможними. Розуміємо, що їм необхідні іноземні мови і володіння інформаційними технологіями, знадобиться багато нових компетентностей, яких сьогодні не дає українська школа. Для цього треба оновити зміст шкільної освіти та збільшити тривалість навчання», — зазначила народний депутат.

Тому, за її словами, відповідно до цієї моделі пропонується дошкільну освіту збільшити до шести років, початкову школу — до п’яти років. А загальна середня освіта триватиме до дев’ятого класу. У старших   класах, які поділятимуться на академічне та професійне спрямування, навчатимуться три роки.

Парламентарій пояснила, що школа академічного спрямування має готувати дітей до вступу в вищі навчальні заклади, а професійного спрямування разом з повною загальною середньою освітою дає можливість отримати кваліфікацію. У ліцеях готуватимуть фахівців, а в коледжах — молодшого бакалавра.

«Зміна структури середньої освіти є новим викликом для нас і може мати спротив з боку частини професійної спільноти. Тому, ця модель, насамперед, потребує від фахівців оцінки, а також напрацювання ефективних механізмів її впровадження», — підкреслила голова комітету. За результатами обговорення будуть підготовлені рекомендації органам законодавчої і виконавчої влади для внесення змін до освітнього законодавства.

Вл. інф.