Реалізацію програми створення енергонезалежних населених пунктів розпочали на Вінниччині.
— Аналогів такого проекту немає в жодному іншому регіоні держави, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський. — Невдовзі ми презентуємо перший такий енергонезалежний населений пункт, це село Северинівка Жмеринського району. На його території буде задіяно всі відомі на сьогодні сучасні енергозберігаючі технології та альтернативні джерела енергії.
За словами фахівців, тут працюватиме котельня на соломі, частину будинків обігріватимуть електрикою, частину — відходами деревин, встановлять сонячні батареї. До речі, котли для спалювання деревини розроблені й виготовляються на Вінниччині. Названі альтернативні технології протягом чотирьох років апробовують в регіоні. Але окремо. В енергонезалежних селах їх використовуватимуть комплексно, щоб максимально зменшити залежність від традиційних видів палива. Планують протягом двох наступних років створити по одному такому селі в кожному районі області.
 
Довідка
 
Запроваджені в області технології енергозбереження дали можливість зекономити протягом 2008 року 11,5 мільйона кубометрів природного газу. На соломі працюють 10 котелень, 13 — на відходах деревини, 6 — на електриці, одна — на соняшниковому лушпинні, для виробництва тепла використовують також 13 установок Сухіна. Тепло, отримане від спалювання соломи, уп’ятеро дешевше, ніж вироблене з допомогою природного газу.
 
Вінницька область.