Про шляхи та перспективи розвитку відомого далеко за межами України підприємства — розмова нашого кореспондента з генеральним директором ТОВ СП «НІБУЛОН», Героєм України, лауреатом Державної премії в галузі архітектури Олексієм Вадатурським.
— Олексію Опанасовичу, «НІБУЛОН» урочисто, з участю влади, духовенства і пересічних чигиринців розпочав будівництво зернового терміналу «Вітове». Що відчуваєте у момент закладання підвалин нового об’єкта?
— Як завжди, хвилювання, радість. «НІБУЛОН» — ровесник незалежності України, і своє 18-річчя зустрічає у праці. Ми здійснюємо наймасштабніший у своїй історії інвестиційний проект загальною вартістю 150 мільйонів доларів США. До кінця цього року здамо в експлуатацію вісім нових елеваторів та річкових терміналів. Триває будівництво у місті Глобине і в селі Ромодан Миргородського району Полтавщини. За ними розпочнемо зводити об’єкти у селі Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, у селах Артемівка й Мар’янівка Полтавської, у містах Кременчук та Градизьк.
— Це справжній «парад» новобудов! Немає побоювання, що не встигнете, не впораєтеся?
— Вовка боятися — у ліс не ходити. «НІБУЛОН» за свої 18 років набув великого досвіду у будівництві. Найскладнішим у цьому процесі було не так саме зведення елеваторів чи інших споруд, а узгодження з владою місця під будівництво. Наприклад, коли задумали звести елеватор у Золотоніському районі Черкащини, то переговори, консультації з депутатами всіх рівнів зайняли більше одного року. Тепер все простіше. «НІБУЛОН» довів, що він — надійний партнер і йому можна довіряти. Узгодження на будівництво займає набагато менше часу. Наприклад, переговори про створення філії «Вітове» і спорудження на березі Дніпра перевантажувального терміналу з відвантаженням зернових та олійних культур на річковий транспорт зайняло кілька місяців. У переддень Покрови Пресвятої Богородиці і святкування у Чигирині 360-річчя утворення козацької держави на чолі з великим гетьманом України Богданом Хмельницьким, наша компанія урочисто відкриє новий термінал.
— Тобто досі «безробітний» Дніпро-Славутич знову запрацює і понесе своїми водами до моря збіжжя нового врожаю?
— Саме так. «НІБУЛОН» створює власний флот. У березні цього року ми підписали контракт з ВАТ «Вадан Ярдс Океан», яким передбачено будівництво 16 несамохідних суховантажних суден змішаного типу «річка—море». 11 серпня нам вже передали перше судно, ще три обіцяють до 29 серпня. Компанія також побудує і придбає 14 морських та річкових буксирів. Це все наблизить вітчизняного сільгосптоваровиробника до ринків збуту своєї продукції і збільшить його прибутки.
— Але ж на це потрібні колосальні кошти! Всі плачуть, що зараз криза і грошей немає, а «НІБУЛОН» все будує і розширюється...
— Від цього нам навіть трохи незручно. (Посміхається). Але ж ми не можемо сидіти, дивитися на інших й чекати, поки закінчиться криза. Наша компанія завжди чітко виконує взяті на себе фінансові зобов’язання і має у діловому світі бездоганну репутацію. Тому до виконання «НІБУЛОНОМ» грандіозного інвестиційного проекту підключилися й наші зарубіжні партнери. Купівлю сучасного імпортного обладнання для будівництва восьми нових елеваторів та річкових терміналів забезпечує Експортно-кредитний фонд Данії — під гарантії уряду цієї країни. Кредит у 20 мільйонів євро надано нам на 5 років. Уряд Данії також на 95 відсотків покриває страховку за цією фінансовою операцією. У кредитуванні цього проекту беруть участь інші визнані у світі відомі фінансові структури.
— Олексію Опанасовичу, ви казали про участь у проекті іноземних партнерів. А як будуть задіяні наші підприємства та організації?
— З компанією успішно співпрацюють колеги з різних областей України. Це харківське ЗАТ «Астарта Млинелеваторбуд», миколаївський «Промжитлобуд», південноукраїнське підприємство «Висотник», черкаські ВАТ «ПМК-216» та «Черкасиміськбуд», корпорація «Круг», організації з Чигирина та Золотоноші. У проекті також беруть участь вітчизняні проектанти, постачальники металу, суднобудівники. Тільки на зведенні терміналу у Вітовому задіяно понад тисячу робітників. Щодня тут освоюватиметься 2,5 мільйона гривень. Всього на будівництві восьми об’єктів працюватиме 10 тисяч чоловік. Після їх введення в експлуатацію постійне місце роботи у «НІБУЛОНІ» отримають тисячу працівників.
— Успіхів вам і удач!
Інтерв’ю провела Лідія ТИТАРЕНКО.
На знімку: Герой України Олексій Вадатурський на урочистостях з нагоди початку будівництва терміналу в селі Вітове Чигиринського району.
Фото автора.