У санаторії «Лісова пісня», що на Волині, урочисто відкрито один з найкращих в Україні центр з реабілітації хворих з ураженнями кістково-м’язової системи
Півстоліття тому, коли вирішувалося питання про спорудження на Волині першого класичного санаторію, місцем для його спорудження вибрали берег озера Пісочного, що поблизу Шацька. Таке рішення було вмотивованим. Люди давно помітили, що рани після купання в Пісочному заживають набагато швидше, ніж будь-де, шкіра на тілі стає еластичнішою, значно поліпшується самопочуття. Вчені розкрили цей секрет: води озера багаті на срібло і гліцерин. Додайте до цього ще й цілюще повітря соснового бору, ні з чим не зрівняний запах різнотрав’я, безліч ягід, що ростуть у довколишніх лісах. Важливо і те, що Пісочне розташоване в екологічно чистій зоні: найближче велике підприємство — майже за сто кілометрів.
Тепер цю оздоровницю знають в усіх куточках України. В «Лісову пісню» охоче їдуть поправляти здоров’я також громадяни сусідньої Польщі, Німеччини, Білорусі. І всі, хто хоч раз побував тут, з вдячністю відгукуються про майстерність і чуйність персоналу санаторію, відзначають високу ефективність лікувальних процедур.
Уже кілька років в неврологічному та кардіологічному відділеннях «Лісової пісні» успішно проходять реабілітацію хворі, які перенесли інсульт та інфаркт міокарда. Відтепер тут зміцнюватимуть своє здоров’я і ті, хто отримав ураження кістково-м’язової системи.
Про необхідність такої спеціалізації санаторію в області говорили давно і мали для цього серйозні підстави. Як розповів завідувач ортопедичного відділення обласної клінічної лікарні Михайло Аршулік, щорічно на Волині травмується до 50 тисяч чоловік. Смертність від травм та первинний вихід на інвалідність — на третьому місці після хвороб систем кровообігу та новоутворень і становить до 20 відсотків від усіх захворювань. Щороку лікарі-травматологи проводять понад шість тисяч операцій. Багатьом хворим після перебування у стаціонарі потрібно проходити реабілітацію. Як правило для цього треба було виїжджати за межі Волині, долати сотні кілометрів, що для здоров’я було небажано. Ось чому в області так схвально зустріли відкриття реабілітаційного центру.
На врочистості з нагоди цього в «Лісову пісню» прибули головні лікарі центральних районних і завідувачі відділень обласної клінічної лікарень. Не оминули своєю увагою цю подію і перші керівники краю: голови обласної ради Анатолій Грицюк і облдержадміністрації — Микола Романюк. І це логічно: обидва вони доклали багато старань, щоб новий реабілітаційний центр запрацював. З обласного бюджету на його обладнання виділено 560 тисяч гривень, ще півтора мільйона власних коштів вклав у добру справу санаторій «Лісова пісня».
І найголовніше: все це робилося з турботою і любов’ю до людей, які поправлятимуть тут здоров’я. Саме тому центр має всі підстави стати лікувально-оздоровчим закладом європейського зразка. Для цього тут є чудовий лікувально-реабілітаційний комплекс, найсучасніше обладнання і прилади провідних зарубіжних фірм (спеціалізовані тренажери для пасивного і активного тренування суглобів, апарати ударно-хвильової терапії для лікування запалень тощо). Тут продумано все до найменших деталей, щоб люди, які прибудуть сюди, почувалися комфортно: адаптовані для цієї категорії пацієнтів палати, під’їздні шляхи, побутові умови. В центрі вдало поєднуються найновіші методики лікування, в тому числі і нетрадиційні, з можливостями місцевих лікувальних чинників.
У санаторії намагалися максимально дослухатися до пропозицій і зауважень тих, хто незабаром стане його пацієнтами. В одній із палат ми зустрілися з інвалідами-візочниками, членами громадської організації «ІнваВолинь» лучанами Михайлом Новосадом, Валерієм Бакаєвичем, Олексієм Сундієвим.
— Ми надзвичайно раді, що матимемо тепер можливість повноцінно відпочивати і поправляти своє здоров’я в «Лісовій пісні», — ділиться своїми враженнями майстер спорту міжнародного класу, чемпіон Європи з фехтування серед спортсменів-візочників, член збірної України Олексій Сундієв. — До цього ми змушені були їхати аж в Крим, де в Саках є два спеціалізовані санаторії. Тепер маємо змогу приїхати сюди. Тут прекрасна природа: озеро, ліс, цілюще повітря.
— Я приїздив сюди два місяці тому, коли цей ремонт лише розпочинався, — долучається до розмови голова громадської організації «ІнваВолинь» Валерій Бакаєвич. — Консультували майстрів, що слід зробити, щоб номери були зручними для таких пацієнтів, як ми. Приємно, що до наших зауважень прислухались. Ці номери одномісні. Вони зручні. Але хотілося, щоб кілька було і двомісних. Щоб разом з нами могли відпочити і дружини. Поки що їм доведеться спати на розкладних кріслах. Думаю, це питання з часом теж вирішиться.
Справжнім іменинником того дня почувався директор санаторію Віктор Карпук. Саме він доклав найбільше усиль, щоб новий реабілітаційний центр запрацюв вже в цьому році.
— Наші плани на майбутнє не менш масштабні, — зізнається Віктор Наумович. — Зокрема вже наступного року плануємо здати в експлуатацію фізкультурно-оздоровчий комплекс з критим лікувально-оздоровчим басейном, обладнати ще кілька палат для людей з фізичними вадами, придбати сучасні високоефективні апарати...
Нещодавно в «Лісовій пісні» за участі кращих інститутів травматології — Київського, Донецького, Харківського, Одеського — в нашій країні відбулася міжнародна науково-практична конференція. Провідні лікарі-травматологи України, Білорусі, Росії високо оцінили можливості нового реабілітаційного центру. Сподіваємось, що подібну оцінку йому дадуть і пацієнти.
Уже від’їжджаючи, хтось із присутніх пожартував: мовляв, тепер не лише вугрів будуть виловлювати в Пісочному, а й милиці пацієнтів, які позбавились тут своїх болячок. Хочеться, щоб так і було.
На знімках: голова облдержадміністрації Микола Романюк і директор санаторію Віктор Карпук (на фото справа наліво) розмовляють з інвалідами-візочниками; озеро Пісочне вабить своєю неповторною красою.

Фото автора.