Те, що у плані енергозбереження в Україні альтернатива є, продемонструвала міжрегіональна виставка «Тиждень зеленої енергії», що тривала впродовж трьох днів в Ужгороді. Можливості в цій сфері демонстрували фірми з України, Угорщини, Словаччини, Чехії. Експонувалися сонячні батареї, теплові насоси, вітряки, гідроустановки, біогенератори... На виставці було й вітчизняних новинок.
Управління з питань інноваційних впроваджень, інвестицій та сталого розвитку Ужгородської міськради прийшло на виставку з проектом «Альтернативні джерела енергії для закладів освіти й медицини міста Ужгорода», автором якого є Михайло Кут. За його словами, обласний центр Закарпаття з переведення на автономне опалення посідає перше місце в Україні. Ним користується 75 відсотків мешканців.
Не могла не привернути увагу технологія вирощування енергетичної верби для пелетних котлів, яку вже культивують на Львівщині, Івано-Франківщині та Рівненщині. На кожному гектарі її збирають більш як по 10 тонн, після чого лоза упродовж трьох років відростає до шести метрів і її знову можна зрізати, подрібнювати на тріски, пресувати і виготовляти паливні брикети.
У рамках виставки відбулися наукові конференції та презентації. Радник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Карташов ознайомив присутніх із стратегією розвитку відновлювальної енергетики та енергозбереження в області, акцентувавши при цьому на невикористаних колосальних запасах енергії гірських річок.
Закарпатська область.