За надану в оренду землю селяни Мар’ївки і сусідніх населених пунктів Компаніївського району отримають від СВК «Нива» по тонні пшениці та ячменю. А згодом обіцяють і іншу сільськогосподарську продукцію. Багато це чи мало? Голова кооперативу Петро Лисенко (на знімку ліворуч) вважає, що можна було б і більше, але...
Через квітневі заморозки, а пізніше — посуху нинішній урожай значно нижчий за минулорічний. Валовий намолот зернових близько трьох тисяч тонн. Про якість зерна свідчить той факт, що певну частину його, більш як двісті тонн, залишать на насіння — для себе та інших господарств району. До дев’яноста відсотків приробленого піде на покриття усіх накладних витрат. Але з наваром таки будуть, бо не обмежилися в господарстві тільки вирощенням зернових та соняшнику. Вирощують, наприклад, льон. Його насіння хоч і отримують на круг по 10—13 ц з гектара, але ціна навіть перевищує ріпакову. Представники хімічної та парфюмерної галузей закупляють мало не на пні.
Певний зиск дає у господарстві й тваринництво. Тисяча двісті голів свиней, чотириста — молодняку великої рогатої худоби і сімдесят корів не тільки допомагають «позбутися» некондиційного низькоякісного зерна, а й приносять свіжу копійку.
Якби ще стала державна політика в сфері виробництва хліба, прийнятні відсотки на кредити та перехід на загальноприйнятий у світі механізм визначення якості зерна, за вмістом білка, а не за трьома показниками, то можна було б господарювати досить ефективно. Однак поки що, на думку господарників, більше догоджають зернотрейдерам та перекупникам, ніж товаровиробникам і селянам. Та попри всі труднощі Петро Лисенко переконаний: розраховуватися з пайовиками необхідно швидко й чесно. А ще господарство допомагає утримувати соціальні об’єкти села: дві школи та дитсадок, виділяє кошти на літнє оздоровлення дітей. Та чекає на сприятливий зерновий ринок.
На запитання фермера, чи буде він таким, заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Віктор Демченко (на знімку праворуч) дати однозначну відповідь поки що не може. Адже в країні щодня щось змінюється.
До речі, Кіровоградщина намолотила 2 млн. тонн зерна, середня урожайність ранніх зернових — 27,7 центнера з гектара.
Фото автора.