Харківські автомобілі «швидкої медичної допомоги» міська влада почала оснащувати новим обладнанням, що полегшить страждання не тільки раптово заслаблим пацієнтам, а й медичним працівникам. Тепер навіть у сорокаградусну спеку медики не будуть обливатися потом, а хворі — судорожно ковтати гаряче повітря. Поки що системи кондиціювання повітря встановлені на шести автомобілях, але цього року планується модернізувати ще 12 машин. Згодом планується переоснастити всі 80 «швидких» на десяти підстанціях міста.

Нинішнє спекотне літо показало, що медпрацівники, які зобов’язані бездоганно виконувати свої обов’язки в закритій металевій машині в майже сорокаградусну спеку, фактично самі ризикують здоров’ям. Що вже казати про пацієнтів, яких потрібно не тільки рятувати від хвороб, що раптово загострилися, а й від нестерпної спеки.

Директор департаменту охорони здоров’я й соціальних питань Ігор Шурма констатує, що останнім часом парк «швидких» у Харкові оновлено не тільки кількісно, а й якісно. Крім кондиціонерів, нові «швидкі» обладнані адаптером, який дає змогу виробляти електроживлення для медичних приладів, наприклад, для створення електричного розряду. Також у нової реанімаційної «швидкої» харківського зразка — кисневий балон з маскою для обличчя, пристрій для зчитування кардіограм, ритму дихання та інших показників людського організму. Спеціальний прилад може зчитати кардіограму, трансформувати її в закодований звуковий сигнал. А потім за допомогою стільникового зв’язку передати його в спеціалізовану клініку. На іншому кінці автоматичний дешифратор перетворює сигнал знову на кардіограму, і з нею працює профільний фахівець. Такий спосіб встановлення діагнозу дає можливість заощадити вирішальний час для сердечника — адже раніше профільний фахівець міг поставити повноцінний діагноз тільки після прибуття пацієнта до лікарні. Крім того, у машині є валізка з повним набором інструментів для попередніх реанімаційних заходів у разі надання першої допомоги на місці. Медиків забезпечили й «тривожною» кнопкою. Про поведінку неспокійних і нетверезих пацієнтів лікар може оперативно повідомити в міліцію за допомогою сигнальної кнопки, встановленої на мобільних телефонах медперсоналу — й наряд міліції прибуде через три-п’ять хвилин.

Харків.