Аерофотозйомку військових об’єктів, дислокованих на території Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, Одеської, Житомирської областей, а також Василькова, Євпаторії, Севастополя і селища Чорноморського минулого тижня здійснювали представники Великобританії, Швеції, Бельгії, Нідерландів та Італії. Міжнародна група інспекторів у складі 23 фахівців діяла в рамках реалізації договору «Відкрите небо».
Завданням військових спостерігачів є зіставлення інформації, наданої українською стороною державам—учасникам реалізації договору «Відкрите небо» про розташування об’єктів вітчизняних Збройних Сил, з отриманою «з неба».
Нинішнього року це вже сьомий політ іноземних груп над територією України. До кінця року в нашу країну з інспекцією за міжнародними документами прилетить ще п’ять груп повітряних спостерігачів. У свою чергу військові фахівці України мають виконати ще 10 польотів спостереження над територіями іноземних держав. Але через обмежене фінансування вони поки що змогли проінспектувати території іноземних держав лише двічі — в Польщі та Німеччині.
Мета «Відкритого неба» — сприяння виконанню чинних або наступних угод у сфері контролю над озброєннями. Крім того, в майбутньому передбачено поширення режиму «Відкрите небо» на моніторинг і захист довкілля.
 
Кіровоградська область.