На Запоріжжі розгорнулася активна робота зі створення парків вітрових електростанцій. Уже схвалено декілька проектів щодо будівництва об’єктів відновлювальної енергетики у Приазовському та Якимівському районах, а інтерес потенційних інвесторів до регіону не зменшується. Нещодавно голова обласної ради Олександр Нефьодов провів ділову зустріч з головою правління естонської енергокомпанії «Alkonte Ou» Андрієм Шатовим і обговорив з ним перспективу створення ще одного парку вітрових електростанцій.

 

Цього разу йшлося не про морське узбережжя, а про глибинну територію. Утім, Токмацький район за потужністю повітряних потоків нічим не поступається береговій зоні, бо розташований на одній із природних вершин регіону. Запорізька область, котра потерпає від вітрової ерозії ґрунтів, може виграти на іншому, переконаний керівник естонської енергокомпанії. Вона має не лише значний вітровий потенціал, а й розвинену систему електромереж та потенційних споживачів відновлювальної електроенергії.

Разом з Олександром Нефьодовим естонська делегація оглянула територію покинутого аеродрому стратегічної бомбардувальної авіації. Він припинив своє існування ще 2004 року, і тепер ця земля належить територіальній громаді. Але коштів на її рекультивацію в місцевому бюджеті немає, тому величезна площа не використовується. А створення парку вітрових електростанцій дасть змогу депресивній території якщо й не стати самодостатньою, то хоча б частково розв’язати проблему працевлаштування жителів райцентру, котрі опинилися за прохідними закритих підприємств.

— Запорізька область завжди відкрита для інвесторів, — зазначив Олександр Нефьодов. — А проект, який запропонували естонські фахівці, є проривом уперед, важливим кроком на шляху енергозбереження і розвитку альтернативних джерел енергії. Ми тільки почали з прибалтійськими бізнесменами спільну роботу над ним, але, гадаю, поява вітропарку в Токмацькому районі — справа недалекого майбутнього.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).