У Миколаєві відбулася XVІ стомильна екологічна вітрильна регата. Змагання імені відомого яхтсмена й громадського діяча Сергія Шаповалова традиційно проводиться на «Кубок Кінбурнської коси». Саме Кінбурнська коса, яку оголошено нещодавно національним заповідником, є кінцевою точкою триденної подорожі спортсменів. Цього року в регаті взяли участь 69 яхт — рекордна за всю історію кількість. Не завадив спортсменам дощ, який не вщухав протягом першого дня змагань. Головний суддя змагань Леонід Шумилов зазначив, що з кожним роком участь в екологічній регаті стає дедалі престижнішою. До Миколаєва прибули спортсмени з Одеси, Південного, Харкова й Києва. Наймолодшому виповнилося всього дев’ять років, найдосвідченішим — під 70. Усього в регаті беруть участь 40 майстрів спорту, в тому числі один — міжнародного класу.
«По Південному Бугу регату супроводжує яхта «Вікторія», на якій піднято величезний прапор України в рамках акції «Велич українського прапора». Загальна площа прапора — близько 20 кв. метрів, — сказав заступник начальника СБУ Миколаївської області Леонід Башаров. — Ця акція — спільна ініціатива Служби безпеки України й низки громадських організацій нашої країни. Її мета — формування в населення, насамперед у молоді, поваги до символів країни». Суть «екологічної» тридцятимільйонної регати роз’яснив директор Південної філії Інституту екології Національного екологічного центру України Олег Деркач. «Вітрильний спорт — найекологічніший вид спорту, — зазначив він, — й у наших змаганнях спортсмени йдуть винятково під вітрилом, не включаючи мотор, тож не забруднюють довкілля. Є й інші правила: не викидати сміття, зберігати тваринний і рослинний світ. За порушення передбачено покарання у вигляді штрафних очок. Але головне в змаганні — привернути увагу громадськості до проблем екології південного регіону України».
Переможцем змагання в абсолютному заліку став миколаївський екіпаж яхти «Союз-М». Спеціальні призи одержали ветеран екологічної регати, одесит, капітан яхти «Alcіona» Михайло Пєтухов і наймолодший капітан — Максим Короп.