Саме таку кількість абітурієнтів буде опитано в рамках національного проекту «Вступ 2009 очима громадськості». Протягом 27 днів громадські спостерігачі опитуватимуть вступників, які подають документи до приймальних комісій 30 державних вищих навчальних закладів України.
За результатами опитування буде визначено загальний рівень організації вступу та значення сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, запевняє координатор проекту, віце-президент творчого об’єднання «Творчий розвиток особистості» Алла Волошина.
За її словами, Міністерство освіти й науки вже відзначило позитивний внесок громадських організацій у проведенні вступної кампанії 2008 року та визнало необхідність залучення громадськості до її проведення цьогоріч. Партнерство з громадськими організаціями дало змогу вирішити важливі державні справи. Адже саме беручи до уваги наслідки минулорічного вступу та необхідність дослідження рівня прозорості й відкритості роботи вищих навчальних закладів під час цьогорічної вступної кампанії, розпочато реалізацію проекту «Вступ 2009 очима громадськості». Спостереження за роботою приймальних комісій 30 вищих навчальних закладів України в рамках проекту здійснюється коаліцією громадських організацій по всій державі.
Моніторинг дозволить відстежити роль і значення сертифіката про проходження зовнішнього незалежного оцінювання при вступі до вузу, вивчити загальний рівень організації і проведення вступної кампанії 2009 року та виявити можливі ситуації для зловживання з боку представників вузів.
Саме опитування вступників після подачі документів до приймальної комісії є одним із перших етапів спостереження. Українська молодь має поділитися своїми враженнями про організацію роботи приймальних комісій. Водночас не кожен абітурієнт зможе поділитися своєю думкою, адже деякі навчальні заклади свою згоду на проведення громадського спостереження не надали. Зокрема, громадським спостерігачам у доступі до приймальних комісій відмовили Білоцерківський національний та Вінницький державний аграрні університети.