Кіровоградський обласний музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького, колиска українського професіонального театру, одна з найстаріших пам’яток театральної культури України, — у критичному стані. Збудоване у 1867 році, приміщення ремонтувалося востаннє 35 років тому, після пожежі. Нині, стверджують фахівці, будівля руйнується на очах, і ремонтувати її необхідно терміново, або невдовзі можна втратити назавжди.
Для повноцінного ремонту пам’ятки, за словами начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Наталі Овчаренко, потрібно близько 40 мільйонів гривень. Зрозуміло, що в обласному бюджеті таких грошей немає. Нагадаємо, кіровоградський театр був визнаний аварійним ще дев’ять років тому. Відтоді Міністерством культури України щорічно виділялися кошти (близько 20 відсотків від необхідної на реконструкцію суми).
Існує ще одна проблема. Якщо театр не відновлять, може розпастися і трупа: з травня у приміщенні закладу вона вже не працює, бо перебувати в ньому небезпечно.
Останній крок — працівники театру направили до Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради України листа з проханням врятувати пам’ятку. Після цього на одній із прес-конференцій член фракції БЮТ у Верховній Раді Володимир Яворівський повідомив, що Кіровоградському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Марка Кропивницького найближчим часом виділять два мільйони гривень на проектну документацію. Але, за словами народного депутата, щоб розпочати ремонт, необхідно терміново знайти ще 10—20 мільйонів. Тож пообіцяв під час перебування Юлії Тимошенко на Кіровоградщині (3 липня) відвезти її в театр, щоб Прем’єр-міністр на власні очі побачила, в якому стані перебуває славнозвісна пам’ятка.
 
На знімку: україномовний театр, що працював за царизму, під час окупації у Велику Вітчизняну і після визволення, сьогодні порожній і занедбаний.
Фото автора.