Шовковиця в саду на Україні — звична річ. Ця теплолюбна рослина дарує свої ягоди білого, жовтого, рожевого і чорного кольорів, що дуже корисні для організму. Вона була універсальним засобом під час війни — лікувала рани, рятувала від спеки і переохолодження. Недарма, сусіди на вулиці, де мешкала бабуся, що пережили війну, посадили шовковицю і з особливою турботою за нею доглядали.
Багато хто закриває із шовковиці варення, компоти, але далеко не всі знають, як можна лікуватися цими ягодами.
Моя бабуся збирала шовковицю так: стелила під дерево клейонку і трусила його — опалі ягоди консервувала, сушила, а потім використовувала для ліків.
Бабуся казала, що під час дозрівання шовковиці бажано з’їдати хоча б склянку ягід на день, що такому «лікуванню» ціни немає. Адже шовковиця сприяє оздоровленню крові. Її ягоди корисні для печінки та селезінки. Їх вживають при цукровому діабеті, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях, печії.
Сухі плоди шовковиці — чудовий десерт і ліки. Їх можна заварювати як чай, виходячи з пропорції: чайна ложка на склянку окропу. Цей напій можна вживати, як теплим, так і прохолодним, злегка підсолодивши медом (не більше половини чайної ложки).
Чай із сушених ягід шовковиці з м’ятою викликає сильне потовиділення. Його застосовують при простудних захворюваннях, а також при гіпертонічній хворобі. А приготувати його зовсім нескладно: чайну ложку ягід шовковиці й стільки ж м’яти потрібно заварити склянкою окропу і дати настоятися 15 хвилин.
Сік білої шовковиці — один із кращих відхаркувальних засобів при кашлі.
Треба зазначити, що лікувальними є не тільки ягоди, а й листя, кора і корінь шовковиці.
Фото з сайту gotovim.ru