На Дніпропетровщині порушили кримінальну справу проти посадовців обласного комунального закладу «База спеціального медичного постачання». Вони без проведення відкритих торгів закупили в квітні інсуліни в одного виробника — ВАТ «Фармак» на загальну суму 9,8 млн. грн.
Прокуратура області, перевіряючи заяву головного управління охорони здоров’я ОДА, встановила, що при цьому значна частина ліків іноземного та вітчизняного виробництва, передбачених специфікацією до укладеного договору, була замінена на інсулін лише виробництва ВАТ «Фармак», тоді як препарати різних компаній не вважаються біоеквівалентними, і довільно змінювати один вид на інший заборонено. Крім того, безпідставно було збільшено кількість препаратів. Отже, окремі категорії хворих на цукровий діабет, зокрема, діти, вагітні жінки та молодь, яка страждає на 1-й тип цукрового діабету, могли залишитись без необхідних ліків.
Зловмисникам, яких звинувачують у спробі на заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права до трьох років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна, повідомили в прес-службі прокуратури області.
За інформацією головного позаштатного спеціаліста з ендокринології головного управління охорони здоров’я ОДА Катерини Маляр, на початок року в області перебували на обліку 87,8 тисячі пацієнтів, хворих на цукровий діабет. Майже 16 тисяч із них, зокрема і 600 дітей, отримують інсулінову терапію.

Дніпропетровська область.