ХМЕЛЬНИЧЧИНА

Зарплата в конвертах коштує дорого

За три місяці поточного року податківці Хмельниччини перевірили майже дві сотні підприємств та підприємців-приватників щодо виплати зарплати.

За недотримання податкового законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто близько двох сотень чоловік. Було виявлено чимало випадків ведення подвійної бухгалтерії, оподаткування лише частини доходів. «Знайшлось» близько чотирьохсот неоформлених найманих працівників, яким було виплачено майже триста тисяч гривень. Після перевірки до бюджету надійшло 2,8 мільйона гривень.

Так, встановлено, що на території колишнього СТОВ функціонував підпільний цех із виготовлення піддонів та розпилювання лісоматеріалів. Продукцію реалізували без будь-яких документів та сертифікатів. Із шести найманих працівників цеху четверо не були оформлені на роботу, в конвертах отримували майже по 800 гривень зарплати на місяць.

Перевірка іншого приватного підприємства у Хмельницькому встановила порушення, за які донараховано податку та застосовано штрафних санкцій на 4,8 мільйона гривень.

Ірина КОЗАК.

ЛЬВІВЩИНА

І знов кредитна спілка ошукала

Вісім років позбавлення волі загрожує засновниці кредитної спілки «Християнська злагода», яка зараз під вартою і перебуває у слідчому ізоляторі Львова.

За словами начальника ГУ МВС у Львівській області Василя Пісного, ця спілка діяла на території шести областей. Жінка, яка створила структуру, брала у громадян кошти під 24 відсотки й віддавала їх іншим людям під 30 відсотків без застави. За словами головного правоохоронця області, діяла вона не сама, це було ціле угруповання. Вже надійшло понад 500 заяв від людей, котрі не можуть повернути свої гроші з вересня минулого року.

Зараз діяльність кредитної спілки перевіряє ще й КРУ, яке має дати остаточний висновок, скільки коштів зникло. На майно цієї структури накладено арешт. «Думаємо, людям удасться повернути гроші», — наголосив В. Пісний.

Ірина ЄГОРОВА.