Минулого разу «Голос України» розповідав про умови і розміри грошової компенсації за рахунок державного бюджету військовослужбовцям, які винаймають житло. Сьогодні йтиметься, як саме необхідно діяти, щоб скористатися передбаченою пільгою.
Нагадаємо, що Постановою Кабміну № 450 від 26 червня 2013 року грошова компенсація передбачена особам офіцерського складу та курсантам вищих військових навчальних закладів за умови, що вони не забезпечені жилими приміщеннями за місцем проходження військової служби (навчання).
Прибувши до військової частини, військовослужбовцю разом з членами сім’ї, передусім, необхідно зареєструватися за юридичною адресою такої частини. На підставі рапорту, поданого до житлової комісії військової частини, військовослужбовця з сім’єю зараховують на квартирний облік.
Для отримання грошової компенсації та визначення її розміру особа офіцерського складу (курсант) разом з рапортом подає командиру військової частини (начальнику вищого військового навчального закладу) документи, визначені Постановою № 450 від 26.06.2013.
Зокрема:
— копії паспортів та ідентифікаційного коду військовослужбовця і повнолітніх членів сім’ї;
— витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про належне військовослужбовцю та членам його сім’ї нерухоме майно;
— довідку про склад сім’ї та реєстрацію місця проживання (перебування), видану житлово-експлуатаційною організацією або органом місцевого самоврядування;
— довідку квартирно-експлуатаційного органу (КЕО) про перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (для осіб офіцерського складу);
— копію завіреної підписом командира військової частини та печаткою військової частини довідки про отримання (неотримання, здачу) жилого приміщення військовослужбовцем з попереднього місця проходження військової служби, квартирно-експлуатаційним органом Міноборони (для осіб офіцерського складу);
— копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
— копію свідоцтва про народження дитини (за наявності).
У разі необхідності житлова комісія може здійснити перевірку всіх зазначених документів. На кожного військовослужбовця, який отримує грошову компенсацію за оренду житла, оформлюється відповідна облікова картка, що зберігається у фінансовому органі військової частини протягом трьох років після припинення виплати військовослужбовцю (курсанту) зазначеної компенсації.
Зауважимо, що грошова компенсація не виплачуватиметься за наявності у військовослужбовця або членів його сім’ї за місцем проходження військової служби жилого приміщення, яке відповідає нормам, визначеним житловим законодавством, а також у разі нездачі службового жилого приміщення (у тому числі в гуртожитку) за попереднім місцем проходження військової служби.