Народний депутат Іван Бушко (на знімку) сприяє організаційно та матеріально співробітникам Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України Ользі Поріцькій та Інні Щербак, які збирають матеріал для майбутнього 10-томного видання записів народної культури регіонів України. У червні науковці вже втретє за останні роки приїхали на Закарпаття з черговою науковою експедицією. Їх цікавлять етнографічні, культурні та інші особливості районів Боржавської долини та Притисся. «Наша мета — максимально обстежити регіон. Закарпаття цікаве тим, що тут збереглися ще ті особливості, які «маркують» регіон, які демонструють його барвистість, переплетіння певних культур сусідніх народів, які тут проживали і раніше, і зараз», — зазначила Ольга Поріцька.

Вона розповіла, що науковці обстежили вже понад 30 сіл у низинних районах краю. Це переважно населені пункти Виноградівського, а також деякі місця у сусідніх Берегівському та Іршавському районах. «Ми хочемо зафіксувати ті звичаї та обряди, які збереглися у побуті, а також зафіксувати якісь новації і трансформації у різних обрядах (весільному, поховальному та ін). На Закарпатті є доповнення і культур сусідніх народів, але основа залишається суто українська етніка, тому тут особливо цікаво», — зауважила Інна Щербак.

Результатом роботи науковців стане перший історико-етнографічний нарис про низинну частину Закарпаття, який увійде до майбутнього 10-томного видання записів народної культури регіонів України. Сам народний обранець Іван Бушко, повідомляє його прес-служба, вважає культуру тим духовним скарбом, який передається від минулих до майбутніх поколінь і який слід і берегти, і примножувати.