Так вважає директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько. Рейдери почали використовувати свої технології в боротьбі за владу, заявив він учора на прес-конференції в Києві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

На думку Андрія Семидідька, 2008 рік в Україні був роком сплеску рейдерської активності, про це свідчать 2,5 тисячі рейдерських захоплень, що відбулися торік. «Рейдерство в Україні набуло таких масштабів, що стало реальною загрозою економічній безпеці країни», — сказав він.

За словами Андрія Семидідька, для захоплення чужої власності використовується досить широкий спектр дій: тиск на окремих акціонерів, підкуп менеджерів, посадових осіб, створення штучних боргів, підробка статутних та інших документів, силове захоплення підприємства з допомогою підрозділів внутрішніх справ, приватних охоронних структур.

Директор Антирейдерського союзу підприємців України назвав деякі підприємства, що торік зазнали рейдерських атак. Серед них ВАТ «Пирятинський м’ясокомбінат», ВАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат», ВАТ «Сумський хлібокомбінат», ВАТ «Житомирхліб», ВАТ «Олейна», ВАТ «Комбінат Придністровський-Злагода» та інші.

Серед найрезонансніших подій 2008 року пан Семидідько, зокрема, відзначив конфлікт, пов’язаний із призначенням Андрія Портнова керівником Фонду держмайна України, силову спробу відновити на посаді начальника порту колишнього керівництва ДП «МТП «Південний», судове протистояння співвласників ВАТ ЕК «Дніпрообленерго», інформаційну атаку на ЗАТ «Промінвестбанк», атаку на Федерацію профспілок України, спробу сторонніх осіб заволодіти мажоритарним пакетом акцій ВАТ «Квазар».