Днями відбулася зустріч голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни Гопко з депутатами Сейму Литовської Республіки Аудронюсом Ажубалісом і Андрюсом Кубілюсом, регіональним директором з питань Євразії Міжнародного республіканського інституту (МРІ) Стівеном Ніксом та керівником програм Міжнародного республіканського інституту в Україні Майклом Дракманом.

Сторони визначили пріоритетні напрями україно-литовських двосторонніх відносин, підкреслили важливість подальшого їх поглиблення на основі взаємовигідного співробітництва, зокрема, обговорили питання майбутньої міжпарламентської співпраці між Україною та Литвою через програми МРІ.

Ганна Гопко розповіла депутатам Сейму Литовської Республіки про внутрішньополітичну ситуацією в Україні та висловилася за активізацію відносин на рівні міжпарламентських груп дружби. За її словами, відповідна робота в комітеті розпочалася. Заявки для вступу в групу вже подали 67 народних депутатів.

Литовська сторона ознайомила присутніх із програмами Міжнародного республіканського інституту, головна мета якого — створення та просування демократії, свободи слова і розвитку громадського суспільства, самоврядування та верховенства права в усьому світі.

«МРІ — це тренінговий центр, який дуже важливо використовувати для розбудови парламентаризму, посилення якості роботи і розбудови політичних партій та їх структур», — зазначила Ганна Гопко в інтерв’ю «Голосу України».

Також, за її словами, під час зустрічі йшлося про обмін досвідом щодо ефективної роботи законодавчих органів та помічників народних депутатів, адаптацію законодавства Євросоюзу, питання безпеки, міжпартійну діяльність, тренінги для дипломатів тощо.

Крім того, розповіла голова комітету, сторони акцентували увагу на необхідності активізувати роботу Україно-польсько-литовської Міжпарламентської асамблеї. Йшлося і про виступи наших народних депутатів в європейських парламентах. «Нині нам важливо сформувати групу спікерів із народних обранців із різних політичних сил та комітетів, котрі розповідатимуть, як Україна в період війни здійснює реформи в енергетиці, економіці, судовій системі, правоохоронних органах тощо», — зазначила Ганна Гопко.

Вона повідомила, що Голова Верховної Ради та члени комітету отримали запрошення 11 березня на День незалежності відвідати Литву.

Вл. інф.