Нарешті в Україні з’явилося обладнання, завдяки якому можна проводити вчасну діагностику дитячих патологій зору, запобігаючи близько 200 випадкам сліпоти дітей на обидва ока. Це стало можливо завдяки благодійній акції фонду «Серце до серця» із закупівлі найсучасніших апаратів для діагностики та лікування зору. 27 обласних лікарень отримають унікальні для нашої країни електричні прямі офтальмоскопи.

За словами головного офтальмолога МОЗ України, доктора медичних наук, члена Президії Українського медичного союзу Сергія Рикова, для запобігання дитячій сліпоті вкрай необхідно проводити вчасну діагностику ретинопатії (незапальне враження сітківки очного яблука) недоношених дітей (малюки від 500 грамів).

— Таким малюкам, які вміщуються на долоні та мають око трохи більше за око мишеняти, потрібно за 78 годин правильно поставити діагноз та здійснити лазерне лікування ока. Досі в Україні такої можливості не було. Тепер в усіх обласних відділеннях країни є електричні прямі офтальмоскопи, завдяки яким лікар зможе роздивитися очне дно пацієнта. Апарат дає змогу побачити стан сітківки очного дна, збільшеної в 60 разів, та вжити заходів для запобігання її відшаруванню, яке призводить до сліпоти, — пояснив лікар.

Сергій Риков зазначив, що наші медики знають нові технології, відвідують міжнародні конференції, а коли приїжджають до себе в клініку, не мають на чому працювати. А завдяки новим сучасним апаратам можна поставити правильний діагноз та підтвердити його комп’ютерними дослідженнями, пояснити пацієнтові, що це за захворювання — тобто використовувати елементи доказової медицини.

Наша довідка

За даними ВООЗ, щороку кількість сліпих зростає на 1—2 мільйони осіб: кожні п’ять секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину — одна дитина. Дитяча сліпота та слабкозоркість посідає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в Україні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).