Чотирнадцятилітній школяр із села Мартинівка Миколаївської області Станіслав Омельчук став претендентом на звання «Герой-рятівник року-2014». Хлопець виніс із палаючого будинку пенсіонерку.

Усе трапилося серед білого дня, коли Славко йшов за дорученням мами до магазину. Дорогою зустрів однокласницю, зупинилися потеревенити. Раптом діти відчули запах гару й помітили, що з вікон будинку неподалік іде дим...

— Я оглянувся: поряд не було жодного дорослого, хто міг би допомогти. Тільки дітвора молодша за нас із Машею й старенькі, які уже не в змозі залізти в палаючий будинок. Бігти по допомогу не було часу. Про те, що це небезпечно, не думав, — згадує хлопець.

Він, не гаючи часу, піднявся по трубі на другий поверх — це там горіла квартира. Знайшов серед диму жінку похилого віку, яка вже майже знепритомніла від чадного газу. Йти сама бабуся не могла, і хлопець на собі витяг її на балкон. Тим часом однокласниця викликала рятувальників, допомога виявилася вчасною.

Переможця всеукраїнської акції «Герой-рятівник року» визначать восени. Станіслав Омельчук дуже здивувався, коли дізнався, що став претендентом на таке високе звання.