Україна вже ініціювала процес притягнення Російської Федерації до відповідальності в міжнародних судах за порушення Конвенції ООН про спонсорування тероризму. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.

За його словами, минулого тижня вже відбулися технічні консультації, що передують поданню відповідних позовів до Міжнародного суду ООН. «Росія повинна відповісти за злочини проти України, проти українських громадян, проти світового порядку миру, стабільності та безпеки в Європі та світі», — підкреслив глава уряду.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив: коли йдеться про обстріл Маріуполя, то ці дії виходять за рамки тероризму та є злочином проти людяності. «За рішенням РНБОУ ми розпочали роботу, щоб ті, хто скоїв цей злочин, закінчили там, де вони мають закінчити: в Гаазі, у Міжнародному кримінальному суді», — сказав глава МЗС та повідомив: «22 січня ми провели експертні консультації у Мінську, під час яких надали вичерпні докази того, що юридичні та фізичні особи Російської Федерації спонсорують тероризм». За словами міністра, в України є вся юридична база, всі аргументи та рішучість дійти у цих діях до кінця: «У нас є чіткий план і чітке бачення, і ми не повторимо помилок наших друзів і партнерів, насамперед Грузії, яка відразу подала справу до Міжнародного суду ООН, і це подання було відхилене за формальними ознаками. Ми доведемо вину російської сторони і отримаємо рішення міжнародних інстанцій».

Після коротких доповідей міністрів юстиції та внутрішніх справ, а також голови Державної фіскальної служби про результати реалізації положень Закону «Про очищення влади» прем’єр повідомив, що особисто він люстраційну перевірку вже пройшов.

За словами А. Яценюка, відповідний запит з вимогою пояснити арифметичні розбіжності, які є в даних декларації та в даних Державної фіскальної служби, на його адресу було відправлено 24 грудня, і впродовж наступних 20 днів він разом з усією родиною займався збором відповідних документів та інформації.

«Протягом 20 днів мою відповідь було направлено до Державної фіскальної служби. Я був зобов’язаний подати всі дані за 14 років про всі депозити, кредити, проценти, все майно, пасивні доходи, роялті, витрати. Тобто, в принципі, протягом 20 днів треба було знайти папери, які практично дуже складно знайти», — сказав А. Яценюк та додав, що висновок Державної фіскальної служби після того, коли вони отримали цей пакет, перерахували і перевірили: «Прем’єр-міністр перевірку пройшов».

Відтак А. Яценюк звернувся до голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса з вимогою «проводити таку саму перевірку по всіх посадовцях і оприлюднювати інформацію, яка підлягає оприлюдненню відповідно до закону».

«Якщо перевірка стосовно всіх посадових осіб проходитиме так, як була проведена щодо мене, то, думаю, це є запорукою, що закон працюватиме», — сказав він.